Knelpunten elektriciteitsnet

De laatste jaren is decentrale energieopwek enorm gegroeid. Hierdoor neemt ook het aantal knelpunten toe in ons elektriciteitsnet. De regionale netbeheerders zijn er samen met Tennet verantwoordelijk voor dat onze stroomvoorziening stabiel blijft, maar ook dat teruglevering mogelijk blijft. De komende jaren breiden de netbeheerders het elektriciteitsnet dan ook fors uit.

Grootschalige projecten

Bij stroomproducenten was er al een tijdje behoefte aan inzicht in de ruimte die het elektriciteitsnet nog biedt voor zonnepanelen of andere energieopwek. Om deze reden lanceerden de netbeheerders dus de landelijke capaciteitskaart. De kaart is alleen bedoeld voor duurzame projecten die aangesloten moeten worden op het grootzakelijke elektriciteitsnet (groter dan 3x80 ampère).

Transportindicatie

De capaciteitskaart geeft inzage in de knelpunten binnen het elektriciteitsnet door middel van kleuren. Met deze indicatie zien stroomproducenten vroegtijdig hoe groot de kans is op een positieve transportindicatie. Deze is nodig voor deelname aan de SDE++ subsidie. Deze subsidie is meestal doorslaggevend voor het doorgaan van grootschalige energieprojecten.

Melden bij netbeheerder

De netbeheerders benadrukken dat de kaart een indicatie is en vragen stroomproducenten om zich altijd vroegtijdig bij hen te melden. Een rood gebied leidt bijvoorbeeld niet altijd tot een afwijzing. Voor consumenten en bedrijven die zijn aangesloten op het kleinverbruikersnetwerk (t/m 3x80 ampère) geldt geen transportschaarste. Zij kunnen hun zonnepanelen altijd aansluiten, maar moeten zich wel melden bij de netbeheerder.

Capaciteitskaart

Inzicht knelpunten elektriciteitsnet

Raadpleeg de landelijke capaciteitskaart hier of klik op de kaart hierboven

Bron: Netbeheer Nederland

Geef een reactie