Wijzigingen ISDE subsidie 2023

In 2023 is het budget iets hoger dan de 325 miljoen van vorig jaar en het aantal maatregelen ook uitgebreid. Zo kan je nu ook subsidie aanvragen voor een elektrisch kooktoestel en is het niet meer nodig om minimaal 2 maatregelen uit te voeren, voordat je subsidie kan aanvragen. In 2023 kan je ook al voor 1 maatregel subsidie aanvragen. Voer je binnen 24 maanden een tweede maatregel uit dan verdubbeld het subsidiebedrag van 15% naar 30%.

Zonnepanelen en kleine windmolens

Helaas niet voor particulieren, maar zakelijke gebruikers kunnen ook in 2023 subsidie krijgen op zonnepanelen en kleine windmolens. Hiervoor is een subsidiebedrag van 30 miljoen euro gereserveerd wat bovenop het budget van 350 miljoen euro komt. Belangrijke voorwaarde is dat de zakelijke gebruiker een kleinverbruikersaansluiting heeft. Vve’s krijgen in 2023 ook nog ISDE subsidie voor zonnepanelen of kleine windmolens, maar moet voor alle andere maatregelen gebruik maken van de nieuwe SVVE-regeling.

ISDE subsidie in 2022

In 2022 vroegen ruim 100.000 particulieren en zakelijke gebruikers ISDE subsidie aan voor hun duurzame maatregelen. Bijna 150 miljoen euro van het budget ging naar woningisolatie, waarbij ongeveer een derde van dit bedrag naar dakisolatie ging. Zo’n 140 miljoen aan subsidie werd aangevraagd voor warmtepompen en een kleine 20 miljoen subsidie voor zonneboilers. In totaal kregen ruim 200.000 duurzame maatregelen een subsidiebedrag uitgekeerd van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer over de ISDE subsidie

Bron: RVO

Moet er een subsidie voor de thuisbatterij komen?

Meer nieuws lezen over subsidie en salderen

Eén reactie op “ISDE subsidie voor isoleren en warmtepompen weer open”

  1. Mia

    Ik heb inmiddels subsidie aangevraagd voor mijn nieuwe kozijnen + HR++ glas. Viel me best even tegen wat ik aan subsidiebedrag krijg voor het glasoppervlak haha 😉 Maar goed, alle beetjes zijn meegenomen.

Geef een reactie