Wat is een Sun Tank?

Een Sun Tank is een rechthoekige, platte zonneboiler of buffervat waarin warmte kan worden opgeslagen. De constructieve en modulaire bouwelementen zijn gemaakt uit een glasvezel versterkt composiet, zodat ze weggewerkt kunnen worden in vloeren, muren of daken. Ze staan dus niet in de weg, maar maken onderdeel uit van de constructie van je woning of bedrijf. Meerdere Sun Tanks kunnen verwerkt worden in bestaande woningen of worden aangebracht tijdens nieuwbouw en hebben een economische levensduur van meer dan 100 jaar.

Hoe werkt het?

Sun Tanks slaan thermische kou of warmte (tot 85 graden Celcius) op voor de korte of langere termijn. Het verwarmen van de woning in de winter kan dus met de zomerse warmte van bijvoorbeeld zonneboilers. De Sun Tanks werken met elke warmtebron, zoals pelletkachels, de CV-ketel en warmtepomp. Er treedt een nihil warmteverlies (Rd 5) op mits je ze isoleert met bestaande PIR platen van 10 cm. De standaard isolatiedruk is 3 Bar. De Sun Tank is dus vooral een warmtedrager.

Zonnestroom opslaan

De warmtedrager kan echter ook ingezet worden voor door zonnepanelen opgewekte elektriciteit. Hiervoor heb je dan wel een warmtepomp nodig die de elektriciteit gebruikt voor warmte.  Deze warmte kan je vervolgens voor de langere termijn opslaan in de Sun Tanks en in de winter gebruiken voor het verwarmen van de woning. Ze werken ook goed in combinatie met PVT panelen. Dit zijn panelen die zowel stroom als warmte produceren met zonne-energie.

Wat kost een Sun Tank?

Een Sun Tank kan op maat gemaakt worden, maar heeft standaard een afmeting van 2 meter lang, 60 cm breed en 10 cm dik en weegt gevuld met water 111 kilogram. Ze hebben een verticale draagkracht van 100 ton en horizontaal van 250 ton. Een Sun Tank van 1000 liter kost € 3820,- en die van 4000 liter € 15.280,-. Je krijgt 15 jaar garantie en volgens de maker ligt de terugverdientijd op 3 tot 5 jaar in combinatie met de ISDE subsidie (voor zonneboilers of warmtepompen).

Andere toepassingen

De Sun Tank is in de toekomst ook uit te breiden met een Flow batterij. Dit is een batterij die nog volop in ontwikkeling is en kan worden opgeladen met de warmte uit de Sun Tanks. Ook voor opvang van regenwater en zelfs voor het maken van drinkwater uit grijs water is de warmtedrager in te zetten. Dit wel met de nodige uitbreidingen. De toekomst zal uitwijzen of de Sun Tank inderdaad een mogelijke oplossing is voor seizoen overbruggende energieopslag.

Bereken hoeveel energie je kan opslaan!

Bron: Sun-tank.nl

 • Jouw feedback
 • 1   0

3 reacties op “Innovatieve Sun Tank biedt oplossing langdurig energieopslag”

 1. Stefan Timmers

  Leuk product, alleen veel te klein om nuttig te zijn. Iemand in de fabriek had onderstaande de sommetjes even moeten maken.

  Voor een nieuwbouwwoning heb je circa 6000 kWh thermische warmte nodig.
  Een derde kan je direct in voorjaar en najaar pakken, maar 2/3 heb je nodig voor de winter
  Met een afkoeling van 80° naar 40°C heb je dan 86m³ nodig, dat zijn dus ruim twintig tanks van 4m³.
  Leuk product dus voor een dag-nacht opslag op een zonnige winterse dag, of voor een week in voor- en najaar maar dus niet als seizoensopslag.

  Daarnaast klopt de bewering ‘er treed nihil warmteverlies op’ natuurlijk niet.
  Een tank van 4m³ met Rd=5 zal in een omgeving van 20°C na tien dagen zijn afgekoeld van 90° naar 77°C. Na veertig dagen is er nog maar 50°C over…..

 2. Han Brouwer

  Je hebt gelijk, het valt niet terug te verdienen en het is bovendien een systeem dat niet toepasbaar is in bestaande woningen. De panelen zijn 10 cm dik en moeten aan 6 zijden geïsoleerd worden met 10 cm platen. Dat wordt een behoorlijk klein kamertje als je ze in wanden of vloeren wilt wegwerken. Je hebt bovendien veel te weinig aan een vat van 4000 liter. `s Winters heb je nauwelijks energieproductie dus je moet een opslag hebben die je `s zomers opwarmt en `s winters gebruikt. In de maanden november tot en met maart heb je die warmte nodig. Een grofstoffelijke berekening maakt al duidelijk dat de terugverdientijd van 3 tot 5 jaar onzin is. Ik betaal nu inclusief teruglevering € 86 per maand voor gas en elektra en ik krijg naar verwachting dit jaar nog € 700 terug. Ik betaal dus dit jaar naar verwachting minder dan € 400 voor het hele jaar.Gas gebruik ik ongeveer 20 m3 per maand voor warm water en als het heel koud is springt de cv-ketel bij omdat de warmtepomp maar tot ongeveer 45 graden verwarmt en dat is bij erge kou te weinig om het warm te houden. Als je die €15800 deelt door die € 400 kom je op 39,5 jaar dat ik geen cent energiekosten zou hoeven te betalen om de € 15800 terug te kunnen verdienen. En de niet gebruikte energie kan ik wel terug leveren maar dat levert ook niet veel op.

 3. MisterBennie

  Om 4000 liter water van 10 naar 60 graden op te warmen heb je 240kWh aan energie nodig. Met een warmtepomp met een cop van 4 kost dit 60kWh. Hogere temperaturen zijn mogelijk, maar dan gaat je cop omlaag Ik zou echt niet weten hoe ik die 15.800 euro terug zou moeten verdienen. En zeker niet in 3 tot 5 jaar.

  Kan iemand een berekening plaatsen of is dit een onnodig product?

Geef een reactie