Consumenten en bedrijven die zonnepanelen installeren zijn verplicht om deze te melden bij hun netbeheerder. De netbeheerders hebben hiervoor enkele jaren geleden al de website www.energieleveren.nl in het leven geroepen. Het aanmelden van zonnepanelen gaat nu veranderen.

aanmelden zonnepanelen

      291x gezien   15 reacties

Aanmelden zonnepanelen verplicht

Het aanmelden van zonnepanelen is niet alleen verplicht, maar vooral ook noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de netbeheerder in staat is om tijdig te reageren op veranderingen in het elektriciteitsnet. Op deze manier voorkomt de netbeheerder grote stroomonderbrekingen of storingen op omvormers.

Europese verordening RfG

Met de komst van de nieuwe Europese verordening Requirements for Generators (RfG) zijn de technische eisen aan de installatie van zonnepanelen vanaf nu strenger. Niet alleen zonnepanelen, maar ook windmolens en andere elektriciteitsopwekkers moeten aan deze nieuwe eisen voldoen. De netbeheerder controleert of dit het geval is.

Meer gegevens ter controle

Om deze controle zo goed mogelijk uit te voeren moet iedereen die vanaf nu elektriciteit opwekt meer technische gegevens melden bij de netbeheerder. Naast het vermogen (KW) van de zonnepanelen, wordt nu ook het merk, type en vermogen van de omvormer uitgevraagd. Deze gegevens staan op de factuur en zijn tevens bekend bij het installatiebedrijf van jouw zonnepanelen. Het aanmelden van zonnepanelen gaat nog steeds via www.energieleveren.nl.

Privacy beter gewaarborgd

Om de privacy beter te waarborgen kan de aanmelding alleen gedaan worden door een gerechtigd persoon. Daarom moet je nu een persoonlijk account aanmaken. De identificatie vindt plaats op basis van het meternummer (laatste 6 cijfers van de elektrameter). Daarnaast moet de gerechtigde persoon het account altijd per e-mail bevestigen.

Inzicht in de gemelde zonnepanelen

De gegevensopslag bij netbeheerders is daarnaast dusdanig vernieuwd, dat vanaf 1 augustus alle bestaande aangeslotenen inzicht krijgen in de gemelde zonnepanelen (en andere elektriciteitsopwekkers) op hun eigen adres. Ook als de zonnepanelen al veel eerder zijn aangemeld. Vanaf 1 augustus kan de bewoner de gegevens niet alleen bekijken, maar ook aanvullen of wijzigen.

15 reacties op “Het aanmelden van zonnepanelen verandert”

 1. willy nieboer

  ik kan nergens terugvinden waarom precies deze verandering nu weer nodig is,alle gegevens zijn toch bekend?

 2. ZEP

  Beste Willy,

  Eerder werd alleen het vermogen van de panelen uitgevraagd. Dit is echter niet het werkelijke vermogen wat wordt doorgelaten. Deze wordt bepaald door de omvormer. Dit is de reden dat in de praktijk vanaf nu ook de gegevens van de omvormer worden uitgevraagd.

  Groetjes, Arnold

 3. Rob Lelieveld

  Dat een goede registratie belangrijk is begrijp ik goed, maar waarom niet eerst alle info opvragen bij de leveranciers en bij ?? kan de konsument om info worden verzocht!

 4. Herman Ahrens

  Hallo Arnold, En wat heb je aan het vermogen dat de omvormer door kan geven, anders dan een maximum waarde, immers het echte vermogen is sterk variabel afhankelijk van de hoeveelheid zonne-uren en de kwaliteit daarvan. Dit praktijk gegeven zouden de netwerkproviders via statistiek en kennis van het weer moeten gaan voorspellen. Via de intelligente meters ( die we niet voor niets hebben geïnvesteerd) is één van de databronnen 100% transparent aanwezig. Op geven van merk panelen en omvormers is onzin, of een leuk gegeven om commercie mee te bedrijven.!

 5. van den Oetelaar

  kan een installateur dit nog steeds voor een klant doen??

  en kunnen jullie dan ook een installateurs account aanmaken??

 6. ZEP

  Hoi,

  Jouw vraag wordt in de FAQ beantwoord op energieleveren.nl. Aanvullend weet ik dat er eind dit jaar een ingang komt specifiek voor installatiebedrijven. Op dit moment kan het alleen als je nog bij de klant bent.

  Groetjes, Arnold

 7. J.Kamp

  Wij zijn van plan om onze panelen uit te breiden van 14 naar 19 panelen. Kan ik de BTW van de laatste panelen ook nog terug vragen?

 8. Joep Meloen

  Ik ben van plan niet meer terug te leveren, vooral omdat dadelijk het salderen minder/en uiteindelijk zal verdwijnen.
  Dus als ik niet meer terug lever (dit is mogelijk met de inverter) zal ik ook het Net niet meer belasten of ontlasten en is het niet nodig me aan te melden voor zonnepanelen. tenminste dat denk ik dan omdat dit logisch is! Als ik niet meer terug lever zal mijn rendement van 100% terug zakken naar 30% op het moment dat het salderen is weggevallen. Met de thuis batterij van 10KW met een smart home regeling en aanpassen van mijn Electra-verbruik ga ik weer naar ongeveer 75% rendement. terug leveren is dan niet meer interessant.
  Die 25% die ik dan over hem stop ik in een warmtevat/boiler dan kan ik extra lang douchen als ik overshot aan zon energie heb. Dat iemand anders geld aan mijn energie verdien en dat ikzelf maar een klein beetje verdien loont zich niet.

 9. Joep Meloen

  Ja ,dat is mogelijk. Ik heb het zelf ook uitgezocht gebeld met de belastingdienst en formulieren ingevuld.
  Wel moet ik zeggen dat ik zeer vaak met de belastingdienst heb moeten telefoneren om te vragen wanneer ik nu na enke maanden iets te horen kreeg en uiteindelijk na 9 maanden het BTW bedrag heb terug gekregen……….de belasting dienst…gemakkelijker kunnen we het niet maken!

 10. Peter

  Als je niet op het net zit is het dikke onzin.
  Zit je wel op het net moet je het wel door geven in ver band met werkzaamhedden. Als ze met de kabels bezig gaan en ze denken dat al het stroom is afgesloten en er blijkt nog in eens een bron te wezen die niet gemeld is zou ik niet graag in die sleuf staan dus voor de veiligheid van de mensen die reparatie moeten uitvoeren.

 11. Joep Meloen

  Ik zit op het Net. Zelf gebruik ik een Hybride omvormer met battery. Als er werkzaamheden aan het net zijn, dan ziet mijn hybride omvormer dit doordat de netspanning wegvalt, en gaat op battery over. Hierdoor wordt de verbinding met het Net afgeschakeld, hierdoor kan er geen spanning meer op het Net komen , en ook tevens geen gevaarlijke situaties ontstaan bij de mensen die aan het Net werken in de sleuf of dergelijke. Op deze manier werken alle Hybride omvormers. Dus aanmelden is niet nodig. Bij normale omvormers zal ook geen spanning op het net komen bij werkzaamheden aan het Net, deze omvormers worden gesynchroniseerd met het Net om te kunnen werken. Geen Netspanning geen energie leveren! Hier kunnen dus ook geen onveilige situaties ontstaan. Het is dus onzin dat om deze reden met de zonnepanelen moet aanmelden. De burger wordt wederom misleid. Het verplicht aanmelden heeft andere reden. Namelijk om in de toekomst de zonnepaneel houders te kunnen belasten.

 12. Joep Meloen

  Helemaal mee eens. Het vermogen wat je doorgeeft is niet relevant. Stel dat ik een Hybride omvormer heb met batterij. Er is veel zon staling, maar mijn batterij wordt opgeladen. Dus geen zon energie naar het Net maar naar de accu. Dan is het aangegeven vermogen naar het Net ook NUL …Dan heb je ok niets aan deze registratie. Nogmaals…..de registratie heeft andere reden…..