Groningse gaswinning

De gaswinning zorgt al jaren voor grote problemen in de provincie Groningen. Het gebied rondom het gasveld in Slochteren heeft steeds vaker last van aardbevingen. Ook worden de aardbevingen steeds heviger en breidt het aardbevingsgebied zich steeds verder uit. Door de aardbevingen is veel schade ontstaan aan woningen en panden in het gebied. Sommige gebouwen werden zelfs onbewoonbaar verklaard en moesten worden gesloopt. Het sluiten van de gaskraan staat daarom hoog op de agenda van het kabinet.

Importeren hoogcalorisch aardgas

Het kabinet verwacht het wegvallen van het gasveld uit Slochteren op te vangen met het importeren van extra buitenlands aardgas. Dit gas is echter hoogcalorisch en moet dus geschikt (laagcalorisch) gemaakt worden voor Nederlandse huishoudens. Wiebes beloofde met klem dat kleinere gasvelden niet versneld worden leeggepompt door het sluiten van de gaskraan in Groningen.

Stikstoffabriek Zuidbroek

Door het toevoegen van stikstof kan hoogcalorisch aardgas geschikt worden gemaakt voor Nederlandse huishoudens. In de nog te realiseren stikstoffabriek van de GasUnie wordt vanaf 2022 het nieuwe aardgas geproduceerd. Naast dat dit aardgas wordt opgeslagen in een voormalig gasveld in het Drentse Norg, wordt dit ook geëxporteerd naar Duitsland.

Schadeherstel Groningen

De Tweede Kamer was bijzonder blij met het vervroegd stopzetten van de Groningse gaswinning. Zij willen daarnaast dat de procedures voor schadeherstel en schadevergoeding sneller wordt uitgevoerd. Ook het preventief versterken van Groningse woningen in het aardbevingsgebied moet veel sneller, meldden PvdA, CDA, SP, D66 en GroenLinks.

Meer over de energietransitie

Dossier:

Energietransitie

Dossier

Geef een reactie