Gasketels en warmtepompen

Het aantal verkochte HR-ketels groeide in 2018 nog wel met 1,1% (4481 stuks) ten opzichte van 2017. In 2018 werden er nog ruim 429.000 gasketels verkocht. Deze stijging is echter fors lager dan de groei in 2016-2017, toen er nog sprake was van een stijging van 3,3%. In 2018 werden er bijna 108.000 warmtepompen verkocht. Ten opzichte van 2017 is dit een stijging van 27% (23.000 stuks). Ruim 56% hiervan zijn lucht-lucht warmtepompen.

Gasketel bij nieuwbouw

Dat de HR-ketel nog steeds in aantal groeit is verrassend, maar niet onlogisch. Bij veel huurwoningen wordt van oudsher nog gekozen voor een nieuwe HR-ketel, omdat een duurzamere optie, zoals een warmtepomp (nog) niet als reële optie wordt gezien of simpelweg niet toegepast kan worden. Bij nieuwbouwwoningen met een bouwvergunning afgegeven ná 1 juli 2018 wordt sowieso al geen gasketel meer geïnstalleerd.

gasketel

Elektrisch koken

De gaskookplaat maakt ook steeds meer plaats voor de elektrische- of inductiekookplaat. Het kantelpunt was in 2016 toen er voor het eerst meer elektrische kookplaten (156 duizend) werden verkocht dan gaskookplaten (147 duizend). Inmiddels domineert het elektrisch koken de markt met een aandeel van 73%. In 2018 werden er ruim 210 duizend elektrische kookplaten verkocht en gingen er “slechts” 78 duizend gaskookplaten over de toonbank./

gasketel

Bron: Natuur & Milieu, Enexis Netbeheer, Stedin, Alliander 

Eén reactie op “Gasketels nog steeds populair, maar elektriciteit wint terrein”

  1. Ton Mulders

    Wanneer directe leverantie gas wordt vervangen door directe elektriciteit, dan kost dat aan de elektriciteitscentrales door de lagere rendementen VEEL meer benodigde fossiele brandstoffen. Elektriciteit in grote hoeveelheden kunnen we niet opslaan en dat door toekomstige productie van waterstof oplossen is ivm spannings overdracht lage rendementen en een ZEER lastig gas en ZEER hoge investeringskosten een hele hele hele dure grap !!
    Wanneer men denkt door toekomstige technische ontwikkeling dit op te lossen begeeft men zich toch wel op heel dun ijs.
    Als de praktijk dan weerbarstiger is zitten we ECHT !!! in de sores.

Geef een reactie