Enorme doorbraak

De investering wordt onder andere gebruikt om een pilotfabriek te bouwen voor de veelbelovende elektrolyser welke in 2025 op gigawattschaal waterstof kan produceren. Bij het produceren van groene waterstof is elektriciteit één van de grote kostenposten. Wanneer er minder elektriciteit nodig is om waterstof te produceren, zullen de kosten lager zijn. Hysata heeft een capillary-fed elektrolyser waardoor het elektriciteitsverbruik laag is door een efficiëntie van 95 procent. De meeste operationele elektrolysers hebben een efficiëntie van 75 procent. De hoge efficiëntie van de elektrolyser van Hysata is een enorme doorbraak.

Goedkoopste waterstof ter wereld

Hysata geeft aan ’s werelds goedkoopste groene waterstof te kunnen produceren door de hoge efficiëntie, eenvoudige productiemethode en weinig risico’s in de toeleveringsketen. Met de elektrolyser van Hysata is 11 gigawatt aan duurzame energiecapaciteit nodig om één miljoen ton groene waterstof te produceren. Hiermee wordt zo'n 3 miljard dollar bespaard ten opzichte van de huidige elektrolyse-technologieën, waarbij een project dat jaarlijks 1 miljoen ton groene waterstof produceert ongeveer 14 Gigawatt aan elektriciteit vereist. Daarnaast wordt de elektrolyser van Hysata gemaakt van grondstoffen waarvan er genoeg aanwezig zijn.

Vraag naar groene waterstof neemt alleen maar toe

De verwachting is dat de vraag en aanbod van elektrolysers tot 2031 met 8000 procent gaat toenemen. De toenemende vraag naar waterstof wordt veroorzaakt door overheden over de gehele wereld die sterk willen inzetten op de productie van duurzame energie, zo ook groene waterstof. Groene waterstof is daarom onmisbaar en kan bijdragen aan het opslaan van overschotten van zonne- en windenergie, aardgas vervangen en als duurzame grondstof dienen in de industrie. Daarnaast kan het als brandstof dienen in het zwaar transport.

Bron: Hysata

Waterstofnetwerk in Nederland
Meer nieuws over waterstof

Geef een reactie