Hernieuwbare energie

De huidige doelstelling staat op 27%, maar dit percentage bleek niet voldoende om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Begin januari was er sprake van een ophoging van de doelstelling naar 35 procent, maar dit leidde tot perikelen binnen de EU-lidstaten. Een half jaar later is er alsnog overeenstemming over een percentage hernieuwbare energie van 32%.

Concrete plannen duurzame opwekking

Met de ophoging van het aandeel hernieuwbare energie, worden de Europese lidstaten verplicht om individuele plannen in te leveren, hoe zij gaan bijdragen aan de Parijse klimaatdoelstellingen. Daarnaast moet het voor particulieren en bedrijven gemakkelijker worden gemaakt om duurzame energie op te wekken. Ook palmolie als biobrandstof moet vanaf 2023 volledig zijn verdwenen.

Goed voor de economie en samenwerking

Energiecommissaris Cañete is blij met de nieuwe afspraken. De deal is een zwaarbevochten overwinning en goed nieuws voor het versterken van de samenwerking binnen de Europese Unie. Daarnaast zorgt de nieuwe ambitie voor lagere energielasten, minder energie-import en meer banen.

Meer over de energietransitie

Bron: Europese Commissie

Geef een reactie