Op dit moment kent het elektriciteitsnetwerk op sommige plekken al capaciteitsproblemen, waardoor sommige projecten niet doorgaan of ernstige vertraging oplopen.

Extra capaciteit

De netbeheerder van Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Groningen meldt dat er ruim 250 miljoen euro extra is en wordt geïnvesteerd in de periode 2018-2020. Hiermee wordt het elektriciteitsnet aangepast en verzwaard. Enexis Netbeheer realiseert hierdoor t/m 2020 een extra transportcapaciteit voor ruim 1300 MW zonne-energie en ruim 800 MW windenergie.

Innovatie en ontwikkeling

Met deze extra investering wordt ingespeeld op de verwachte groei (2100 MW) tot 2021. Voor de jaren daarna verwacht Enexis een groei van nog eens 3300 MW. Omdat het elektriciteitsnet niet oneindig kan worden uitgebreid, wordt er ook gezocht naar nieuwe, innovatieve oplossingen. Regie vanuit overheden in de Regionale Energie Strategieën is noodzakelijk om de groei van hernieuwbare elektriciteit te kunnen bijbenen.

Explosieve groei van hernieuwbare energie

Het aantal aansluitingen van zowel particulieren als bedrijven die energie willen terugleveren is in een paar jaar tijd enorm toegenomen. Van een kleine 1800 naar ruim 4600 zakelijke aansluitingen en van ruim 122.000 naar 342.000 particuliere aansluitingen. Dit geeft aan hoe groot de uitdaging is en waarom het soms niet lukt om snel nieuw zonne- en windpark aan te sluiten. Voor particulieren (t/m 3*80A) verwacht Enexis geen capaciteitsproblemen.

enexis maakt energietransitie mogelijk

Bron: Enexis Groep

Geef een reactie