Distributienet automatiseren

In 2015 werden 300 Distributie Automatisering Light-kastjes geïnstalleerd in de steden Enschede, Waalwijk, Sittard en Geleen. Deze DALI-kastjes zorgen ervoor dat er actueel inzicht is in het elektriciteitsnet. Uit de pilot kwam naar voren dat door het monitoren op deze manier storingen werden voorkomen. Ook werden storingen 20 procent sneller opgelost. De succesvolle pilot krijgt navolging. Enexis gaat komend jaar 4000 van deze DALI-kastjes in haar netwerkgebied installeren.

Wat doet een DALI-kastje?

De DALI-kastjes worden geïnstalleerd in de transformator-stations. Het kastje maakt inzichtelijk hoeveel energievraag en aanbod er is in het elektriciteitsnet. Ook kunnen gemeenten

dalikastjeenexispng

gebruik maken van flexibelere tijden voor het in- en uitschakelen van openbare  verlichting. Tevens is elk kastje voorzien van een kortsluitverklikker. Hierdoor wordt een storing sneller gelokaliseerd, waardoor deze ook veel sneller weer opgelost kan worden.

Monitoren van het elektriciteitsnet

Nu al, maar ook zeker in de toekomst wordt er steeds meer gevraagd van het elektriciteitsnet. Het aantal zonnepanelen blijft stijgen (4000 nieuwe installaties per maand) en het aantal NOM-woningen zal ook toenemen. Elektrisch vervoer zal echter een nog grotere rol gaan spelen in zowel vraag (opladen) als aanbod (accu’s). Om deze veranderingen mogelijk te maken is het nodig dat de netbeheerder meer inzicht krijgt in haar netwerkgebied. De DALI-kastjes helpen Enexis om de energietransitie optimaal te kunnen faciliteren. Als alle transformatorstations voorzien zijn dan is Enexis de enige netbeheerder in Europa die haar elektriciteitsnet op deze schaal monitort.

Meer over het elektriciteitsnet

Bron: Enexis

Mening over de energietransitie? 

Discussieer mee!

Geef een reactie