Oprichting Energyra/

Daniël Kuijk en Bert Schouws zijn de oprichters van Energyra, dat in maart 2018 gaat beginnen met de verkoop van zonnepanelen. Jaarlijks moet de nieuwe Nederlandse fabrikant 350.000 zonnepanelen gaan produceren. Dit komt neer op 100 Megawatt, goed voor 30.000 huishoudens. De fabriek wordt gevestigd in het Noord-Hollandse, Zaanstad.

Nieuwe technologie verbinding/

De kersverse fabrikant maakt gebruik van een nieuwe techniek, die is ontwikkeld door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Hierbij worden de zonnepanelen aan de achterkant aan elkaar verbonden met elektrisch geleidende lijm. Normaal worden zonnepanelen via de voorkant aan elkaar gesoldeerd. Voor dit

Energyra gaat Nederlandse zonnepanelen leveren in 2018

nieuwe proces is dus geen loodhoudend materiaal nodig, wat de zonnepanelen duurzamer maakt.

Meer voordelen Nederlandse zonnepaneel/

Daarnaast zit er geen ruimte tussen de zonnepanelen, waardoor er meer energie kan worden opgewekt. De panelen zijn lood- en fluorvrij en gaan de zonnepanelen 30 jaar mee, in plaats van de gangbare 25 jaar. Niet onbelangrijk, de zonnepanelen zien er mooier uit, omdat ze één geheel vormen op het dak. De zonnepanelen die Energyra gaat produceren hebben een piekvermogen van minimaal 300 Watt. Er worden zowel mono- als polykristallijne panelen geproduceerd.

Niet de enige Nederlandse fabrikant/

Energyra is niet de enige Nederlandse fabrikant van zonnepanelen. Exasun startte in 2015 een zonnepanelenfabriek in Den Haag. De productiecapaciteit van deze fabriek is 50 Megawatt per jaar. Beide fabrieken leveren hun zonnepanelen niet alleen aan de Nederlanse markt, maar richten zich ook op de Europese markt. De nieuwe fabriek van Energyra biedt werk aan ongeveer 60 mensen in Nederland.

Bron: Energyra, Trouw

Dossier: 

zonnepanelen

Discussie: 

forum

Lees meer over:

Geef een reactie