De uitdagingen voor zonnepaneeleigenaren
Bijna drie miljoen huishoudens met zonnepanelen hebben het zwaar. Ze kampen al jaren met onzekerheid over de salderingsregeling, die in 2027 verdwijnt. Daarbovenop komen de vaste terugleverkosten die energieleveranciers in rekening brengen. Ook de toenemende netcongestie, mede veroorzaakt door de snelle opkomst van zonne-energie, blijft een lastig probleem. Dit alles leidt tot frustratie bij eigenaren van zonnepanelen, die vrezen dat hun duurzame investering minder rendabel wordt.
Slimme aanpak
Rolf Heynen, CEO van Sunergy, ziet een oplossing in het combineren van zonnepanelen met een dynamisch energiecontract en de nieuwe SlimmeRik. “Door je eigen verbruik slim te verhogen, verlaag je je energiekosten en verminder je de druk op het elektriciteitsnet,” legt Heynen uit. Hij benadrukt dat het systeem consumenten ook onafhankelijker maakt van overheidsmaatregelen en extra heffingen van energieleveranciers. De SlimmeRik zorgt ervoor dat eigen opgewekte elektriciteit maximaal wordt benut, wat zowel het milieu als de portemonnee ten goede komt.
Onzekerheid onder zonnepaneeleigenaren
Heynen begrijpt de zorgen van zonnepaneeleigenaren. Veel mensen hebben fors geïnvesteerd om de energietransitie in Nederland te versnellen. Toch krijgen ze nu te maken met onzekerheid over saldering en zelfs extra kosten voor teruglevering. “Dat voelt voor veel mensen als een boete,” zegt Heynen. Dit gevoel van onrecht draagt bij aan een afname van de interesse in zonnepanelen.
Zonne-energie de goedkoopste elektriciteitsbron ooit
Zonnestroom is tegenwoordig de goedkoopste elektriciteitsbron ooit, blijkt uit cijfers van het International Energy Outlook 2020. Bijna de helft van de Nederlandse stroom komt inmiddels van duurzame bronnen. Heynen benadrukt dat de energietransitie een ongekende groei heeft doorgemaakt. “De volgende stappen zijn slim gebruik van elektriciteit en energieopslag, om het systeem stabiel te houden.”
Is de SlimmeRik een gamechanger?
Sunergy hoopt met de SlimmeRik een einde te maken aan de onzekerheden voor zonnepaneeleigenaren. De mini-pc, die eenvoudig door een installateur wordt geplaatst, werkt samen met bijna alle zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen. Het doel? Opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk zelf verbruiken, bijvoorbeeld door een batterij op te laden of een elektrische auto slim in te schakelen. “Zo ondersteunen we niet alleen zonnepaneeleigenaren, maar ontlasten we ook het energienet. Het is cruciaal dat de energietransitie geen vertraging oploopt,” aldus Heynen.
De SlimmeRik biedt een efficiënte en duurzame oplossing die bijdraagt aan de stabiliteit van het energienet. Daarmee speelt Sunergy in op de dringende noodzaak voor slimme energieoplossingen en een stabiele energietransitie.
Bron: Sunergy
A So
De consument mag het weer gaan oplossen. Persoonlijk denk ik dat we dat niet kunnen, zonder dat we kosten gaan maken die bijna niet terug te verdienen zijn. Dus je moet het puur doen voor het milieu, daar ben ik nog niet zo zeker van. En met “De SlimmeRik” los je niets op. Je heb dan een accu, of auto als accu, nodig en dat is met centen nooit rendabel. Hoe graag de verkopers het ons willen doen geloven.
Als men iets wil moet de netbeheerder c.q. energieleveranciers het doen. Zij weten waar en wanneer er problemen kunnen ontstaan op het net, en kunnen het dan ook oplossen. Als zij massaal accu’s inkopen en plaatsen, kunnen ze dat goedkoper dan ieder voor zich. Plaatsen er zoveel als nodig en geven de mensen waar ze, ze plaatsen een vergoeding. Gaat vele malen sneller dan overal accu huisjes te bouwen. Spelen zij eens voor “De SlimmeRik”.
MisterBennie
“Toch krijgen ze nu te maken met onzekerheid over saldering”
Waarom blijft dit toch gezegd worden?
Vanaf het moment dat de regeling inging wisten we dat deze eindig was.
En de laatste jaren wisten we ook ongeveer wanneer.
Weinig onzekerheid over als je uitgaat van het ergste, namelijk dat deze regeling morgen ophoudt.