Uitvallende omvormers, hoge netspanning

Het energieverbruik is de laatste jaren aanzienlijk veranderd, met belangrijke consequenties voor het elektriciteitsnet. Hierdoor moeten naar schatting één op de drie straten opengebroken en vernieuwd worden om de huidige spanningsproblemen te verhelpen. Huishoudens ervaren deze problemen vooral door flikkerende lampen of het uitvallen van de omvormer van de zonnepanelen op zonnige dagen. Vooral dit laatste is een bron van ergernis voor consumenten die juist op zonnige dagen gebruik willen maken van zonne-energie. De oplossing voor huishoudens met zonnepanelen kan echter weer leiden tot een te lage netspanning wanneer het energieverbruik in huis toeneemt.

Knipperende lampen, lage netspanning

Een te lage netspanning is vaak te merken aan flikkerende lampen in huis. Dit komt bijvoorbeeld voor op populaire verbruiksmomenten, zoals wanneer mensen thuiskomen na het werk of in de vroege ochtend bij het opstaan. Ook het toenemende aantal elektrische auto's dat na werktijd wordt opgeladen, zorgt steeds vaker voor een te lage netspanning. Dit komt doordat een elektrische auto een hoog vermogen vereist voor het opladen. Buiten de populaire verbruiksmomenten is de netspanning vaak weer normaal en verdwijnen de problemen. Om beide problemen structureel op te lossen, moeten netbeheerders de komende jaren flink aan de bak om het elektriciteitsnet te versterken.

Langere wachttijden aanpassing aansluiting

De krapte in het elektriciteitsnet zorgt ook voor een ander probleem: langere wachttijden voor het verzwaren van de huisaansluiting of het aanvragen van een nieuwe aansluiting. Voorheen was de wachttijd een kleine maand, maar tegenwoordig wacht een huishouden al snel meerdere maanden op een aanpassing van de aansluiting. Het aantal individuele aanpassingen loopt door het massale verduurzamen zo snel op, dat een aanpassing aan het hoofdnet nu ook noodzakelijk is. De hoofdkabel in de straat moet dan worden vervangen en er moet een nieuw verdeelstation worden bijgeplaatst. Dit is een tijdrovende klus, waarvoor allerlei procedures nodig zijn die de klant niet ziet. Daarom start netbeheerder Enexis een campagne.

Campagne Enexis

Huishoudens zijn zich niet altijd bewust van de oorzaken van de spanningsproblemen in het elektriciteitsnet. Daarom lanceert Enexis Netbeheer een uitgebreide campagne om bewustzijn te creëren, omdat huishoudens kunnen bijdragen aan de oplossing. Het is bijvoorbeeld verstandig om apparaten, zoals wasmachines, drogers en vaatwassers, verspreid over de dag te gebruiken. Daarnaast adviseert de netbeheerder om lampen en apparatuur te kopen met het CE-keurmerk, omdat deze bestand zijn tegen spanningsschommelingen. Enexis informeert huishoudens ook over de werkzaamheden aan het elektriciteitsnet voor de komende 10 jaar. Deze mega-operatie is de grootste sinds de overstap naar aardgas in de jaren 60, toen alle woningen werden aangesloten op het gasnetwerk.

Lees meer over Energietransitie

  • Jouw feedback
  • 3   0

Geef een reactie