Eenvoudig zelf te doen

De belastingregel geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, als reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Ook consumenten die na 20 juni zonnepanelen hebben laten installeren, kunnen van de nieuwe regels profiteren. Er zijn op internet allerlei bedrijfjes die aanbieden om de teruggave voor 100 tot 150 euro te regelen. Maar het terugvragen van de btw is zo eenvoudig, dat een consument dat goed zelf kan doen. Het is niet moeilijker dan het aanvragen van de subsidie op zonnepanelen, die tot augustus 2013 beschikbaar was.

Stappenplan

Om u op weg te helpen hebben wij een stappenplan voor u gemaakt voor het terugvragen van de btw op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Voor meer informatie kunt u uiteraard ook zelf contact opnemen met De Belastingdienst.

22 reacties op “Btw op zonnepanelen terugvragen”

 1. Megat

  Beste allemaal,

  Een collega wees mij op https://www.btwterugvragenzonnepanelen.nl. Hier wordt gesteld dat bezitters van zonnepanelen ook BTW terug kunnen vragen als ze de panelen aangeschaft hebben tussen 1-1-12 en 20-6-13.
  Dit zou een update zijn van 7-7-17. weet iemand hier meer van ?

 2. A Hubers

  krijg je dan geen problemen met de balastingdienst

 3. G.W.

  Leuk en aardig.. Maar waarom staat er niet gewoon een tarief dat men wil bereken aan de mensen die mee doen.

  Er staat alleen:
  Omdat wij zonder winstoogmerk werken, kunnen wij onze adviezen tegen een gereduceerd tarief aanbieden.

  Ja, dat kan dus alles zijn! Kan 10,- euro zijn maar kan ook 250,- euro zijn. Als je dan transparant wil zijn en mensen wil helpen, geef dan even door wat de kosten zijn. Ga me natuurlijk niet ergens aanmelden waar ik niet van weet wat die me gaat berekenen.

  Sorry hoor… Maar als daar meer over komt op hun site, dan zullen we het misschien gaan overwegen.

 4. Ria.Mohaupt

  Ik heb mijn zonnepanelen 29-03-2013 laten aanbrengen,uit onwetendheid over de mogelijkheden die genoemd zijn over teruggave BTW, ons ook niet laten inschrijven als ondernemer,kom ik daarom niet in aanmerking voor teruggave? Dat noem ik rechtsongelijkheid en wil mij daarom aansluiten bij L.Vievermans, Bedankt voor de info, Bar.

 5. Bär

  Beste mensen,
  Er is een rechtsongelijkheid voor de mensen die voor 20-6-2013 hun panelen hebben gekocht. Zij krijgen hun BTW op de aanschaf volgens de minister niet terug. Ik heb me aangesloten bij een groep die gaat procederen. Voor nadere informatie zie: L.Vievermans
  Succes,
  Bär

 6. G.W.

  Het spijt me wel, maar dan lees je toch echt zelf niet goed. Er staat: OP OF NA 20 JUNI 2013 LATEN AANBRENGEN.

  Dit is toch echt een ander verhaal hoor. Wij hebben ze VOOR 20 juni laten aanbrengen en VOOR 1 augustus geen BTW aangiften gedaan. Dus dat wil zeggen dat het niet meer kan.

  Zoals ik het lees en ook mijn administrateur (had in verleden wel een bedrijfje en daar ken ik de beste man nog van).

  Kijk, jij wil er vanuit gaan dat het misschien ook geldig is op of na 1 april. Maar als je punt 7 leest zit dat er niet in. En zeker niet als je die samen met punt 8 leest.

  Als je nu een BTW nummer aanvraagt kan je BTW terug vragen vanaf JULI 2013 t/m DECEMBER 2013. We hebben het zelf geprobeerd namelijk. Maar als iemand hier een ander uitslag over heeft, ik hoor het graag.

 7. Jacques

  Niet zo snel G.W., óók effe punt 8 lezen a.u.b …..

  8) Ik heb mijn zonnepanelen op of ná 20 juni 2013 laten aanbrengen maar mij nog niet aangemeld bij de Belastingdienst. Kan ik de BTW dan nog terugkrijgen op de aanschaf van de zonnepanelen?
  Ja, ook als u zich nog niet heeft gemeld, kunt u zich alsnog melden en de BTW terugvragen die voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen2 aan u in rekening is gebracht, als u beschikt over een factuur waarop de BTW afzonderlijk is vermeld en als u voor de BTW ondernemer bent.

  Ik wil er van uit gaan dat dit eveneens geldt voor een installatie welke op of na 1 april is geplaatst, het recht op BTW teruggave maak ik ook in dit geval immers op uit diverse andere gerelateerde informatiebronnen.
  Mijn installatie (uitbreiding) werd in juni 2013 geplaatst en ik ga in ieder geval bekijken wat ik eventueel terug kan vangen.

 8. G.W.

  In uw vermelding staat:
  7) Ik heb mijn zonnepanelen op of na 1 april 2013 maar vóór 20 juni 2013 laten aanbrengen, heb ik nog recht op aftrek van BTW voor de aanschaf en installatie van die panelen?
  U heeft recht op teruggaaf van BTW die voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen aan u in rekening is gebracht, als u beschikt over een factuur waarop de BTW afzonderlijk is vermeld en als u zich vóór 1 augustus 2013 als ondernemer heeft gemeld. U moet dan bij de aangifte over het tweede kalenderkwartaal de BTW terugvragen.

  Dus dit wil toch zeggen dat wij deze niet meer terug krijgen. Want wij hebben voor 1 augustus geen aanmelding gedaan als ondernemer bij de belastingdienst. Nu hebben we dit pas op 2 januari gedaan, dan hebben we toch geen recht. Of begrijp ik het nu verkeerd wat daar staat?!

 9. G.W.

  In uw vermelding staat:
  7) Ik heb mijn zonnepanelen op of na 1 april 2013 maar vóór 20 juni 2013 laten aanbrengen, heb ik nog recht op aftrek van BTW voor de aanschaf en installatie van die panelen?
  U heeft recht op teruggaaf van BTW die voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen aan u in rekening is gebracht, als u beschikt over een factuur waarop de BTW afzonderlijk is vermeld en als u zich vóór 1 augustus 2013 als ondernemer heeft gemeld. U moet dan bij de aangifte over het tweede kalenderkwartaal de BTW terugvragen.

  Dus dit wil toch zeggen dat wij deze niet meer terug krijgen. Want wij hebben voor 1 augustus geen aanmelding gedaan als ondernemer bij de belastingdienst. Nu hebben we dit pas op 2 januari gedaan, dan hebben we toch geen recht. Of begrijp ik het nu verkeerd wat daar staat?!

 10. G.W.

  Je hebt gelijk, wij zouden het ook wel terug willen krijgen. Maar bij advies van een administratie kantoor en bij belastingdienst hebben ons laten weten dat als je voor 20 juni 2013 geen BTW nummer hebt aangevraagd je dus voor juni 2013 kunt schudden voor teruggaaf. Maar lees net hier iemand die het wel heeft gedaan, hoop dat die persoon ons allemaal wil vertellen hoe die dat heeft gedaan 🙂

  Mocht jij iets hebben gevonden om toch terug te krijgen, laat het ons weten aub. Bedankt!

 11. G.W. Altena

  Hi, dan zou ik graag willen weten hoe je dit hebt gedaan. Want volgens onze informatie is het niet toegestaan en niet mogelijk. Of heb je gewoon een BTW nummer aangevraagd en die panelen terug gevraagd terwijl dit eigenlijk niet kon voor je teruggaven maanden?

  Wij hebben namelijk een BTW nummer aangevraagd en kunnen tot juli 2013 BTW terug vragen en niet daar voor. Aangezien wij panelen gekocht hebben in april is het dus niet mogelijk.

  We hebben navraag gedaan of het verstandig is om dan gewoon toch de BTW aftrek te doen maar dat is ons afgeraden, komt er een controle van de belasting dan kan je een boete krijgen.

  Dus nu onze vraag aan jullie is natuurlijk, hoe heb je het dan gedaan. Op de eerlijke manier of op de manier van, we zien wel hoe het loopt?? Graag willen wij ook weten hoe jullie dit dan hebben gedaan want een beetje geld terug krijgen willen we allemaal wel 🙂

 12. Peter Simons

  In maart 2013 gekocht ,dus de BTW is nog terug te vragen? Is er ergens een voorbeeld te vinden en moet ik ook gelijk tijdig een ontheffing aanvragen voor BTW te betalen als kleinschalige opwekker? (of zeg ik iets dat niet klopt)

 13. Brinksma

  Ik heb in december 2012 zonnepanelen aangeschaft. Kan ik nu alsnog bovenstaande stappen uitvoeren om de BTW terug te vragen?

 14. ME

  Hoi JD,

  Heb je deze teruggave nog in 2013 gedaan of in 2014?

 15. Cor den Turck

  ik vind het wel prettig dat we de BTW terug kunnen vragen.
  En bij bespaarbazaar wordt dat prima uitgelegd met voorbeelden.

 16. JD van den Berg

  Beste Deni je kunt de teruggave gewoon indienen want mij is het ook gelukt en mijn panelen zijn 4 maart 2013 geplaatst.

 17. P. Quaedvlieg

  Onze overheden weten het weer onnodig ingewikkeld te maken.
  Enerzijds een heffing om bedrijven te beschermen en daarna een BTW-voordeel om de kosten weer te drukken. Geeft alleen maar gedoe.
  Gelukkig heb ik mijn installatie al een paar jaar, dus heb ik nergens “last” van. :-/

 18. Deni

  Duidelijke uitleg, Ik heb er helaas niets aan. Mijn installatie is op 01-05-2013 geplaatst. Voor 20 juni 2013. Grrrrrr.

 19. Arjan Schouten

  Bij ons zijn panelen geïnstalleerd door de firma Pure Solar uit Valkenswaard.
  Wij zijn zeer tevreden, de installatie produceert zelfs een beetje bij dit sombere weer. Wij geven een rapportcijfer 8,7 aan deze firma.
  Zij nemen zelfs de administratieve zaken voor de BTW terug vraag voor hun rekening! Perfect.

Geef een reactie