belasting op zonnepanelen terugvragen

Het terugvragen van de belasting op je zonnepanelen doe je bij de Belastingdienst en is relatief eenvoudig gemaakt. Op deze pagina lees je hoe je de btw terugvraagt.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Er zijn 3 mogelijke situaties waarin je btw terug kan vragen. Kies jouw situatie en volg de instructies om de btw terug te vragen.

Btw-aangifte is verplicht

De Belastingdienst kenmerkt consumenten met zonnepanelen als “ondernemer. Met zonnepanelen lever je namelijk energie terug aan het elektriciteitsnet, waarvoor je een vergoeding krijgt. Je verkoopt dus eigenlijk energie aan je energieleverancier.  Om deze reden ben je niet alleen verplicht om btw-aangifte te doen, maar krijg je ook de belasting terug op de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Meer over zonnepanelen.

Btw terugvragen voor particulieren

Als je voor de 1e keer zonnepanelen koopt, vraag je de btw terug in 3 stappen. Het is belangrijk dat de naam op de factuur van de zonnepanelen hetzelfde is als die op je energienota. Binnen 6 maanden na het installeren van je zonnepanelen moet je de aanvraag hebben ingediend. Vraag hier je btw op de zonnepanelen terug.

Btw terugvragen voor ondernemers

Koop je zonnepanelen via je onderneming? Dan kun je deze btw ook terugvragen. Je gebruikt hiervoor jouw normale btw-aangifte van de Belastingdienst. Vraag hier je btw terug op de zonnepanelen.

Extra of nieuwe zonnepanelen

Als je nieuwe of extra zonnepanelen bijplaatst kun je in sommige situaties ook op deze zonnepanelen btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Gewijzigde situatie

Heb je als particulier al eens eerder de btw teruggevraagd en ga je nu een onderneming starten? Dan wijzigt de manier waarop je btw-aangifte moet doen bij de Belastingdienst.

Misschien ook interessant?

Aardbevingschade subsidie aanvragen
  • Nuttige pagina?
  • 84   7