Elektrische rijders lopen tegen een probleem aan

Vorig jaar was 26% van alle verkochte auto's in Nederland een elektrische auto. Dit is een stijging van maar liefst 15% ten opzichte van 2021. Helaas lopen nieuwe elektrische rijders tegen een probleem aan als ze geen eigen oprit of parkeerplek hebben. Een openbare laadpaal laten plaatsen neemt namelijk nogal wat tijd in beslag zo blijkt uit cijfers.

Vertraging laadpaal tot wel een half jaar

Uit cijfers van de BOVAG blijkt dat een kwart van de verkochte auto’s in Gelderland elektrisch is. Ook in Gelderland is er een probleem met het plaatsen van laadpalen. Zo duurt het plaatsen van een laadpaal minimaal 2 maanden tot soms wel een half jaar. De Gemeente Nijmegen hanteert een gemiddelde doorlooptijd van 6 maanden en in Culemborg duurt het zelfs 9 maanden voordat een openbare laadpaal geïnstalleerd is. De vertraging heeft vooral te maken met gemeentelijke procedures. Voor het plaatsen van een laadpaal wordt op veel plaatsen een parkeerplek gereserveerd voor de elektrische auto. Ook starten omwoners vaak een bezwaarprocedure tegen de gekozen parkeerplek en deze procedures duren vaak lang.

Liander heeft personeelstekort

Zodra de laadpaal er eenmaal staat moet deze worden aangesloten op het elektriciteitsnet. In Gelderland is dat de taak van de netbeheerder Liander. Helaas heeft de netbeheerder een tekort aan technisch personeel en het daarnaast erg druk met de energietransitie. Hierdoor staat de laadpaal na installatie al enige tijd klaar, maar kan het nog wel een tijd duren voordat deze is aangesloten op het elektriciteitsnet en gebruikt kan worden.  Op dit moment wordt in de Gelderse gemeenten een aanvraag voor een openbare laadpaal steeds apart getoetst. Maarten van Biezen van de Vereniging van Elektrische Rijders ziet liever dat de gemeenten elk één groot verkeersbesluit nemen. Dit maakt de gemeentelijke procedures korter. Jammer genoeg lost dit niet het personeelstekort van Liander op.

Meer lezen over opladen elektrische auto

elektrische auto

Bron: Liander, omroep Gelderland

Elektrische auto's

Meer nieuws lezen over elektrisch rijden

Geef een reactie