100.000 warmtepompen geïnstalleerd, een stijging van 37 procent

In 2022 zijn er 440.000 cv-ketels geïnstalleerd, dat is 2 procent meer dan in 2021. Er is een enorme stijging in de installatie van warmtepompen met 37 procent. Door de oorlog in Oekraïne en de enorm stijgende gasprijzen is het ook niet zo vreemd dat iedereen denkt aan het verduurzamen van de woning. Daarnaast is ook de vraag naar hybride warmtepompen toegenomen. Volgens Doekle Terpstra van Techniek Nederland kan er stap voor stap worden verduurzaamd door bijvoorbeeld de cv-ketel te vervangen.

Besparen op gas

Zodra de oude cv-ketel vervangen is door een energiezuinige hr-ketel dan kan er 10 tot 15 procent op het gasverbruik worden bespaard. Wanneer de installateur ook nog eens de balans tussen de cv-ketel en de radiatoren optimaal afstelt kan de besparing tot wel 20 procent oplopen. De besparing loopt nog meer op als er voor een hr-ketel of een combinatie van een hybride warmtepomp wordt gekozen. De besparing kan dan oplopen met 60 procent op het gasverbruik.

Toename warmtepompen en gasketels

Hybride warmtepomp wordt verplicht

Huiseigenaren worden vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van de cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Daardoor zal de verkoop van hybride warmtepompen nog meer toenemen. Terpstra is druk bezig om zich goed voor te bereiden voor de toekomst. Zo zorgen ze dat er veel nieuwe monteurs voor hybride warmtepompen bij komen, en komen er op verschillende plekken in Nederland trainingslocaties. Om zo de overstap van hybride warmtepompen mogelijk te maken. Er zijn ook afspraken gemaakt met onder meer de overheid en industrie in de vorm van het Actieplan hybride warmtepompen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Nog geen daling in cv-ketels

Op dit moment verwacht Techniek Nederland dat de verkoop van cv-ketels tot 2026 ongeveer hetzelfde zal gaan blijven als afgelopen jaar. Op de lange termijn zal het aantal geïnstalleerde cv-ketels gaan dalen. Dit omdat nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer krijgen en bestaande bouw steeds meer aardgasvrij wordt gemaakt.

Bron: Solar Trendrapport 2022

De hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 verplicht.

Meer nieuws lezen over warmtepompen

Geef een reactie