9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • #130865
  T. Fleuren
  Deelnemer
   @truusf52

   Kernenergie is absoluut niet duurzaam, We zadelen ons nageslacht op met de afval. Het werk in de mijnen is zeer schadelijk voor de gezondheid van de mensen. Bovendien kan het voor verkeerde doeleinden gebruikt worden zoals voor het maken van bommen. Wanneer gaan we eindelijk voor vrije energie?

   #130904
   Mia
   Deelnemer
    @mortyr

    @truusF52, dat is ook mijn idee bij kernenergie. Allemaal leuk en aardig dat het CO2 vrije energie is, maar dat radioactieve afval wat we ergens moeten gaan bewaren is ook een onzeker element. Wie weet wat daar allemaal nog achter weg komt voor onze kinderen.

    Wat bedoel je met “vrije energie”??

    #130909
    T. Fleuren
    Deelnemer
     @truusf52

     Vrije energie is ontwikkeld door Nikola Tesla. Al zijn gegevens zijn vernietigd, want er kan geen geld aan verdiend worden.

     #132680
     Reinder Groote
     Deelnemer
      @engie99

      Kernenergie is alleen CO2 neutraal als het in Nederland aan de boom groeit op het terrein van een al bestaande kerncentrale en als er nadien geen kernafval is.
      Nee, zo is het niet. Kernafval komt uit uraniummijnen met enorme graafmachines en enorme vrachtwagens… niet bepaald CO2 neutraal.
      In een heel groot gebied is de natuur verdwenen en onbewoonbaar.
      Die mijnen zijn er gelukkig niet in Nederland, maar b.v. in Kazachstan, Australië en Canada.
      CO2 neutraal naar Nederland halen met een zeilschip?
      Dan CO2 neutraal een centrale bouwen?
      Er worden miljarden uitgegeven aan het zoeken naar een oplossing voor het kernafval, dat eeuwenlang moet worden opgeslagen.
      Eeuwenlange opslag CO2 neutraal? Hebben de komende tientallen generaties geld voor die veilige opslag?
      De prijs van elke kWh is enorm als we eerlijk alle kosten doorberekenen en niet afschuiven op komende generaties.
      Kernenergie maakt ons erg afhankelijk van andere landen, zoals Kazachstan.
      Winbaar, bruikbaar uranium raakt op en dan zitten we met al die nutteloze centrales en komende generaties die niet eens meer weten wat kernenergie is moeten voor de veilige opslag van ons kernafval zorgen.
      Stop met die miljarden voor het zoeken naar een veilige oplossing en stop het in de ontwikkeling van waterstof, aardwarmte, zonne-energie en andere duurzame energie. Er zijn legio alternatieven.

      #132912
      Aart
      Deelnemer
       @aart

       Over kernenergie oplossingen.

       Huidige centrales

       De huidige kerncentrales moeten zo snel mogelijk gesloten worden om de volgende redenen:

       1. Die centrales zijn niet veilig want ze worden actief gekoeld en als die koeling wegvalt worden ze instabiel
       2. De splijtstof moet regelmatig vervangen worden en dat geeft veel hoog radioactief afval dat duizenden jaren veilig bewaard moet worden.

       Ook zijn ze erg duur omdat ze lokaal gebouwd moeten worden.

       Nieuwe generatie veilige centrales

       Er is een nieuwe generatie veilige centrales in ontwikkeling. Deze worden passief gekoeld en als de koeling wegvalt, dan stopt de reactor gewoon. Er zijn verschillende types en de keuze wordt gemaakt op basis van het afval.
       Dan komen de Thorium-gesmolten zout reactors in beeld, want die hebben geen afval. Ze verbranden namelijk hun eigen afval. En als de centrale na lange tijd vervangen moet worden, dan wordt het afval verbrand door de opvolger. En uiteindelijk blijft er een kleine hoeveelheid over die relatie kort (300 jaar) veilig bewaard moet worden. Of nog beter verbrand in nog nieuwere types centrales.
       De huidige ontwikkeling zijn kleine lokale centrales (container SMR) die je overal kunt neerzetten. En ze kunnen in een fabriek in serie worden gebouwd waardoor ze veel goedkoper worden. En het concept is bekend, er draaide al een prototype in 1969. En de expert hoogleraren adviseren om even te wachten op deze generatie veilige centrales.
       Bijkomende voordelen zijn dat deze centrales in capaciteit kunnen variëren van 20% – 100% (de warmte wordt dan opgeslagen in het zout) en dan een perfecte zero emissie aanvulling zijn voor zon en windenergie. Ook kunnen deze centrales het gevaarlijk afval verbranden van de huidige centrales.

       Huidige situatie

       Dus kernenergie met de nieuwe generatie reactoren is wel groen en duurzaam!
       Door tegenstanders worden alle centrales – de huidige onveilige en de nieuwe veilige – op een hoop gegooid. De discussie heeft dan meteen tegenwind. Maar deze nieuwe veilige centrales zijn zo veelbelovend dat de ontwikkeling gewoon door gaat.
       Momenteel worden op veel plekken prototype gebouwd. Het grootste project met 700 researcher draait in China. Ook Frankrijk wil hier verder mee. We verwachten een draaiende omgeving binnen enkele jaren. Maar de Covid-19 crisis heeft geleerd dat het veel sneller kan als het voldoende prioriteit krijgt.
       Er is veel informatie beschikbaar, kijk eens naar de vele presentaties op YouTube. Of de Vereniging Thorium Energie.
       En als u ook de visie van de tegenstanders wilt zien, zoek dan op de stichting Wise.

       #132929
       Reinder Groote
       Deelnemer
        @engie99

        Power ( zonnepanelen ) to the People

        #132939
        Aart
        Deelnemer
         @aart

         Ik ben geïnteresseerd in alle opties: zon, wind, opslag, thorium, transport, isolatie, etc. en andere slimme oplossingen die onderzoekers nog gaan vinden.
         De reden is dat we echt een klimaatprobleem hebben en echt alle opties nodig hebben om dat op te lossen met een energie transitie. En elke snelle oplossing een combinatie is van die opties.
         Dus zon altijd meenemen en mogelijk kan dat veel invullen, maar het is niet genoeg.

         #137750
         Minze
         Deelnemer
          @minze-broersma

          Waarom zouden we kernenergie willen met alle gevaren en problemen met afval. We hebben immers een onuitputtelijke kernfusie centrale.
          Ze noemen het “de Zon”, helemaal geen afval en geheel in lijn met de tijd, namelijk volledig draadloze energie.
          Tegen een overdosis kunnen mensen zich simpel beschermen met zonnebrandolie.

          Al die verhalen dat kernenergie veilig is zijn nu wel ontzenuwd lijkt me.
          De ramp van Tsjernobyl kwam mogelijk door menselijk falen en daar doe je niets aan.
          Niet goed geslapen, een borrel te veel en het gaat mis.
          Bij een kernramp is Nederland volledig uitgeschakeld, want Nederland is niet meer dan een postzegeltje.
          Het motto van Duitsland was na de Fukushima kernramp, als één van de meest gedisciplineerde en technisch ontwikkelde volken ter wereld geen Kernramp kan voorkomen, dan kan niemand dat op de wereld. Dus kernenergie is levensgevaarlijk, weg ermee.
          Goed standpunt, juiste beslissing!

          Afgezien van rampen moet je afval transportoren in peperdure Castor containers wat elke keer voor enorme ophef en maatschappelijke onrust zorgt, met inzet van hordes politie.
          Je moet het afval voor eeuwen opslaan, monitoren en bewaken tegen diefstal door kwaadwillenden.
          Nog niet te spreken over de inkapseling van Tsjernobyl die om de zoveel jaar opnieuw moet omdat de boel van straling uit elkaar valt.
          Gaat met elkaar miljarden kosten, hoezo is kernenergie goedkoop!
          Als deze centrales al jaren niet meer bestaan kosten ze nog steeds handenvol geld.

          Als ze al dat onderzoek qua tijd (60 jaar of zo) en geld die ze in Kernfusie onderzoek hebben gestoken in het ontwikkelen van zonne- en windenergie en opslag hadden gestoken was het hele CO2 probleem al lang opgelost.

          En dan nog het sociale aspect.

          Overheden zijn niet te vertrouwen, dat zie aan de aardgasschade afhandeling er is totaal geen medewerking ze hadden het liever in de doofpot gestopt.. Zo ook met de Tsjernobyl ramp.
          In Zweden gingen stralings-verklikkers af van werknemers die zelf in een radioactieve omgeving werkten, die dachten eerst dat er lokaal in hun omgeving een lek was.
          Dat bleek helemaal van Tsjernobyl afkomstig, duizenden kilometers ver weg. Na die ontdekking gaf Rusland de ramp pas toe.
          Hoe komt het eigenlijk dat hier in Nederland iedereen kanker krijgt??
          Waarom heeft Rusland nooit een miljarden rekening gekregen voor het verspreiden van al die radioactiviteit?

          En dan de afhankelijkheid van Energie maatschappijen.
          Zonne- en Windenergie kan zelfstandig door de gewone mens thuis worden opgewekt en is geen monopoly van machtige energie grootmachten.
          Je ziet nu hoe afhankelijk je bent van aardgas, laat daar een goede les van uitgaan. Power to the People.

          #137754
          Aart
          Deelnemer
           @aart

           Minze, je hebt helemaal gelijk! Al je argumenten gelden voor de generatie 2 centrales de watergekoelde centrales die overal staan en ook problemen geven. Het is volkomen terecht dat die generatie 2 kerncentrales dichtgaan. Ze zijn niet inherent stabiel en daarmee onveilig. Met name moeten ze gekoeld worden en als die koeling wegvalt dan worden ze instabiel met soms grote gevolgen. En ze hebben een ernstig afvalprobleem.
           Helaas is kernfusie een goed vooruitzicht, maar pas beschikbaar vanaf 2060.

           Een hoopvolle overgang naar kernfusie zijn de generatie 4 centrales. Die zijn 100% veilig. Als er iets gebeurt met de koeling etc. dan stopt de reactie gewoon. Ook hebben zij geen kritische zaken als een speciaal reactorvat nodig. En er is brandstof genoeg voor eeuwen. Deze centrales hebben veel minder afval dat ook minder lang, bijvoorbeeld 300 jaar, bewaard hoeft te worden. Ook kunnen deze centrales het huidige en het eigen afval onschadelijk maken! De zout gekoelde types kunnen in capaciteit variëren van 20%-100% door de warmteopslag in zout. Dat maakt de belangrijke vierhoek “Wind – Zon – Opslag – Kleine veilige Thorium centrales” compleet, die dan als puzzelstukjes elkaar aanvullen. Ook lost dat grotendeels het transportprobleem in het elektriciteitsnet op.

           Wat ik nog niet genoemd heb is het IPCC rapport dat expliciet stelt dat een wereldwijde energie transitie zonder kernenergie niet mogelijk is. Maar dan moet het duidelijk zijn dat we echt moeten voorkomen dat er Generatie 2 centrales bijkomen. Zeker als kernenergie zo breed wordt ingezet, dan zijn de Generatie 4 centrales de enige duurzame optie. Het is belangrijk dat actiegroepen die zich (terecht) inzetten voor het sluiten van de klassieke generatie 2 kerncentrales, hun focus gaan zetten in het bevorderen van de nieuwe generatie 4 groene centrales. Maar dat is wel even wennen.

           Dit geeft veel discussie in groene organisaties, maar dat heeft even tijd en een geduldige uitleg nodig.

          9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.