15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 35)
 • Auteur
  Berichten
 • #75944
  ZEP
  Sleutelbeheerder

  In ons nieuwsartikel over thorium kun je lezen welke voor- en nadelen hieraan zitten. Wat vind jij van deze vorm van energiewinning?

  Groet,
  Arnold

  #76350
  AAH de Bok
  Deelnemer

  Thorium is de oplossing voor ons energieprobleem. Nauwelijks uitstoot, zeer veilig, nauwelijks nucleair afval en er is wereldwijd voldoende thorium voor de komende 1000 jaar. Samen met de traditionele kernenergie is deze vorm van energie productie in staat de fossiele brandstoffen te vervangen. Want al zetten we heel Nederland vol met windmolens en op elk dak zonnepanelen, dan wordt nog maar voor maximaal 30% in onze energie behoefte voorzien. Dus in plaats van miljarden in windmolens, dit belastinggeld in thorium ontwikkeling stoppen

  #76351
  vossen
  Deelnemer

  Tja…. AAH de Bok, Het is inderdaad dat je vraagt om ONTWIKKELINGS geld te stoppen in het Thorium project. Met andere woorden het duurt nog een onbekende tijd voordat er MISSCHIEN iets is. We kunnen niet tientallen jaren wachten op iets wat er misschien nooit komt. Daarom Laten we nu verder gaan met zon wind, waterkracht en aardwarmte enz. Die presteren nu al. Zo worden er geen belastingcenten bij de burger weggehaald voor een Thorium reactor die mogelijk nooit energie levert. Bedenk ook dat er enorme landgebieden overhoop gezet moeten worden, vanwege de geringe concentratie in de bodem, om Thorium uit de bodem te halen en denk ook eens aan het geschikt maken van het Thorium. Hoezo geen CO2????

  #76352
  Luuk
  Deelnemer

  Er ontbreekt info.
  Over ca 5 jaar kan er een werkende Thorium reactor zijn.
  De hoeveelheid Thorium is vrijwel onuitputtelijk
  Dit type reactor kan ook werken op het afval van de bestaande centrales. En dat van 100.000 jaarverval verstoken tot afval dat in max 100 of 200 jaar voldoende vervallenis.Daar kan de wereldbevolking al 70 jaar mee van energie voorzien worden

  #76353
  Mia
  Deelnemer

  Thorium is denk ik een mooie oplossing, maar zoals het artikel zegt en ik ook op internet al eerder heb gelezen. Het is schoner dan uranium, maar niet schoner dan zonne-energie en windenergie. De reactor is er nog niet en ik heb nog nooit ergens gelezen dat deze binnen nu en 5 jaar gemaakt kan worden @luukknol.
  Thorium kan inderdaad op afval (plutonium) draaien, maar hoe schoon is dat, want dat moet je ook afval hebben van een uraniumreactor.

  Mooie oplossing voor kernenergie, maar ook dit is gewoon een grondstof en daarom niet onuitputtelijk, zoals wind en zon. En 70 jaar is natuurlijk ook zo weer voorbij. De vraag is of we het probleem voor altijd moeten oplossing, of dat op gemiddeld korte/lange termijn moeten denken.

  M.i is het wel verstandig om in elk geval de ontwikkeling van een thoriumreactor in gang te zetten. Hup hup!

  #76358
  Luuk
  Deelnemer

  Zie dia uit presentatie Prof Boerma. Bijlage. MiaB

  Bijlagen:
  Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  #76367
  Gerard Smals
  Deelnemer

  Geen enkele andere energiebron kan tegen de voordelen van thorium op.

  veilig
  kan niet ontploffen of gebieden besmetten
  duurzaam
  er is genoeg voor minstens 10.000 jaar.
  goedkoop
  minder dan de helft van zon en wind energie.
  geen afvalprobleem
  zoals met uranium wel het geval is
  geen CO2 uitstoot
  nul procent CO2
  past zich aan aan zon en wind
  het is een load-follower, gaat bij weinig zon of wind vanzelf harder werken en andersom.
  geen zeldzame metalen nodig
  zoals onontbeerlijk voor windturbines.
  kan afval van kernkoppen vernietigen
  waar moeten we anders blijven met dit een kwart miljoen jaar gevaarlijk blijvend afval.
  geen kostbare ombouw energienetten nodig
  het huidige elektriciteitsnet hoeft niet omgebouwd te worden van ster-net naar maas-net; om deze reden stagneert momenteel de Energiewende in Duitsland.
  geen opslag nodig
  de moeilijke en kostbare opslag van stroom is overbodig.
  geen proliferatie
  er wordt geen plutonium voor kernwapens gevormd.

  Thorium, een geschenk voor de mensheid.
  Een schat van informatie over Thorium/MSR is te vinden op http://www.groenekernenergie.nl
  Gerard Smals

  #76368
  Morgenrood
  Deelnemer

  Om nu in thorium de ideale oplossing te zien, vind ik erg kort door de bocht.

  Kijk ook eens op

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Thorium

  #76418
  Zorro
  Deelnemer

  Ik vind de voordelen van Thorium eigenlijk veel zwaarder opwegen dan de nadelen ervan. Ik vind dan ook dat we het een kans moeten geven en niet krampachtig meteen negatief er tegenover moeten gaan staan.

  Dit is denk ik ook een hele interessante documentaire/reportage over Thorium van EenVandaag

  #76426
  Gerard Smals
  Deelnemer

  Kort door de bocht is goed gezegd. In feite is het nog veel erger want er zijn nog vele bochten te nemen voordat de eerste Thorium/MSR centrale werkt. In de zestiger jaren van de vorige eeuw heeft vijf jaar lang een MSR zonder enig probleem gedraaid. Maar een centrale moet 50 of 60 jaar meegaan en daarvoor is nog heel wat onderzoek nodig. Het zal dus nog minstens vijf of tien jaar duren voordat de eerste moderne Thorium/MSR werkt.
  ‘Morgenrood’ verwijst ons naar een wiki over thorium. Daarin wordt geen enkel van de voordelen die ik genoemd heb ontkracht.
  ‘Zorro’ kiest voor thorium omdat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Welke nadelen zijn er dan? Ik zie ze niet.

  #76449
  Mia
  Deelnemer

  Ik lees op internet veel voordelen maar ook zeker tegenstanders van thorium. Feit blijft dat het een optie is en dat we deze serieus moeten gaan bekijken en onderzoeken. Dus start de ontwikkelingen maar weer denk ik.

  #76691
  Wim Hoogendoorn
  Deelnemer

  n een wereld waarin in tientallen kernreactoren thorium verstookt wordt, is het onmogelijk om deze kernbom via de achterdeur te voorkomen. Niet doen dus, adviseren de vijf kernfysici.
  Thorium fuel has risks, S. Ashley e.a., Comment, Nature 6 december 2012

  Thorium fuel has risks
  Stephen F. AshleyGeoffrey T. ParksWilliam J. NuttallColin BoxallRobin W. Grimes
  05 December 2012
  ABSTRACT
  Simple chemical pathways open up proliferation possibilities for the proposed nuclear ‘wonder fuel’, warn Stephen F. Ashley and colleagues.
  Journal title:
  Nature, Volume: 492, Pages: 31 – 33, Date published: (06 December 2012)doi:10.1038/492031a

  Lees meer op:

  http://www.npowetenschap.nl/site/artikel/Een-kernbom-via-de-achterdeur-/5880

  Thorium-reactoren zitten heel anders in elkaar dan uranium-reactoren, en daarom slaan ze volgens de voorstanders ervan ook minder makkelijk à la Tsjernobyl en Fukushima op hol – al moet dat nog in de praktijk bewezen worden. China heeft serieuze plannen om een thorium-reactor te bouwen.

In een commentaar in vakblad Nature leveren vijf kernfysici nu fundamentele kritiek op de thorium brandstofcyclus. Weliswaar produceert deze geen plutonium, maar er is een truc om het u-233 zeer efficiënt uit bestraalde reactorstaven met thorium te halen. Het thorium verandert namelijk eerst in protactinium (pa-233), dat met een halfwaardetijd van 27 dagen vervalt tot u-233.

  #76692
  Wim Hoogendoorn
  Deelnemer

  En een recenter artikel

  Thorium: niet doen…. 2 juli 2015

  Thorium: niet doen…

  Op 1 juli werd FluxEnergie gelanceerd, een nieuw platform met nieuws over energie. Ze begonnen met een gastcolumn voor Jan Leen Kloosterman die mocht uitleggen dat thorium reactors je van het zijn. Hij (en zijn TU Delft afdeling) heeft net een paar miljoen gekregen voor onderzoek daar naar maar wil eigenlijk een miljard en een thoriumproefreactor in Delft.
  Op 2 juli gelukkig een antwoord van Wim Turkenburg, die zegt dat kerncentrales helemaal niet nodig zijn om in 2050 de uitstoot van CO2 tot (praktisch) nul gereduceerd te hebben. En dat thorium reactoren sowieso onzin zijn: veel te laat (in elk geval niet vóór 2050) maar ook überhaupt (sorry voor de germanismen) nog onduidelijk of het technisch haalbaar is: er moeten nog heel wat problemen worden opgelost. Turkenburg concludeert dan ook dat Nederland (TU Delft) helemaal geen voortrekkersrol op dat gebied zou moeten willen spelen.
  Dit bericht werd geplaatst in Thorium, Universiteiten op 2 juli 2015.

  #76693
  Wim Hoogendoorn
  Deelnemer

  Graag wil ik het Rapport Nederland 100 procent duurzaam 2030 met jullie delen van URGENDA,

  HET KAN WÉL, ALS JE HET WILT

  http://www.urgenda.nl/visie/rapport-2030/

  http://www.urgenda.nl/documents/rapport-nederland-100procent-duurzaam2030.pdf

  Het Festival der Vooruitgang van Decorrespondent op Youtube bij Felix in de steigers, en luister en kijk dan naar Marjan Minnesma van URGENDA

  #77024
  D
  Deelnemer

  Thorium is wellicht een goed(tijdelijk) alternatief. Maar we houden zo van zonne energie als duurzame energiebron, Waarom halen we haar dan niet dichterbij? Bij een fusiereactor gaat er waterstof(deuterium) in en komt er helium uit! Mocht er iets misgaan dan staakt de fusie onmiddelijk, geen radioactieve straling, geen halfwaarde tijd, geen opslag van reststoffen (misschien als bijproduct ballonnen verkopen). Enige is dat het een hele hoge energiedrempel nodig heeft om te starten. En het is mischien nog wel eerder mogelijk dan een thorium reactor!
  Link door moderator verwijdert ivm 404-error

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 35)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.