15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 38)
 • Auteur
  Berichten
 • #136491
  Cagla
  Sleutelbeheerder
   @caglacetinkaya

   Wat voor warmtepomp heb jij thuis? Of overweeg je om een warmtepomp aan te schaffen? Waar kijk jij naar bij het aanschaffen van een warmtepomp? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

   #78710
   P.T. Bennaars
   Deelnemer
    @ruudbennaars

    ik wil het volgende gaan proberen. denken jullie even mee? Ik heb ooit een serre gebouwd met vloerverwarming. Achteraf overbodig want de zon stookt deze serre op het zuiden op dit moment tot 30 graden. Helder weer, buiten is het nu 6,6 graden. Ik wil de vloerverwarming als zonnecollector gaan gebruiken. Een warmtepomp plaatsen in het circuit van de vloerverwarming en via een warmtewisselaar(?) aan de cv hangen. Direct aan de cv lijkt me wat moeilijker regelbaar. Of valt dat mee? De vloer van de serre is 3.15 bij 4.45m. Wat denken jullie? Is daar voldonde capaciteit uit te halen? Soweiso kan hij de cv voorverwarmen lijkt me. Iemand nog ideeen? Kan het nog problemen geven met condenseren van de vloer als ik daar warmte uit ontrek? En wordt de serre nu een koelcel ipv een behaaglijke leefruimte?..:)

    [Topic verplaatst naar juiste forum]

    #81056
    MarcvE
    Deelnemer
     @marcveldonk

     Beste P. T. Bennaars,

     Je zult hier toch eerst eens een beetje een berekeningetje op los moeten laten.
     Ten eerste, het kosten/baten plaatje, en natuurlijk, wat je zelf ook al aangaf, de
     temperatuur in de serre.
     Hoe meer warmte je daar onttrekt om binnen te verwarmen, des te kouder wordt het in de serre.
     De vraag is natuurlijk ook, is de serre ruimtetemperatuur 30°C, of de vloer in de serre ?
     Als de vloer 30°C is, hoef je de vloerverwarming in de serre alleen maar te koppelen aan de vloerverwarming
     in de kamer via een elektro-ventiel. Een simpel stukje elektronica dat kant en klaar te kopen is:
     Een comperator, die binnen en buitentemperatuur vergelijkt, en een temperatuur sensor, die de serre afsluit als de temperatuur
     lager is dan een bepaalde waarde.
     Simpel, amper stroomverbruik, en geen dure slijtage.
     Als de ruimtetemperatuur in de serre 30°C is, lijkt het me nog makkelijker, de warme lucht gewoon via de kamer te circuleren 🙂

     Simpel is vaak goedkoop en efficiënt.

     Gr. Marc

     #136505
     Stefan
     Deelnemer
      @svkaster

      Ik heb een hybride warmterpomp. Het is de Remeha elga Ace 4 en ben er erg blij mee. Ga in December van 270 m3 gas naar 23m3 gas met 300 kwh meer electra. Gas kost me 1,20€ Per m3 en electra kost 0,20€ + de 2000€ subsidie is hij zo terug verdiend.

      #136506
      Aart
      Deelnemer
       @aart

       Neen, ik heb nog geen warmtepomp en dat wil ik even uitleggen.
       Mijn huis is uit 1970 en rond 1980 zijn de muren en het dak met de toenmalige materialen geïsoleerd.
       De isolatie in de muren is ondertussen wat uitgezakt en de korrels van de dakisolatie waaien weg als je een dakpan oplicht. Een isolatiebedrijf specialist zegt “Niets meer aan doen”.
       Dakisolatie aan de binnenkant aanbrengen wordt afgeraden door de bouwkundige van Eigen Huis, omdat aan de buitenkant al isolatie zit.
       De verwarmingsbuizen lopen onder de dakrand gewoon in weer en wind, dat was toen gebruikelijk.
       Ik heb die buizen zelf zo goed mogelijk geïsoleerd, maar alleen waar ik bij kan.
       Wel heb ik overal dubbel glas en het oude Thermopane is op de woonverdieping vervangen door HR++ glas (merk je meteen!!).
       Een vloerverwarming is geen optie, omdat de aannemer adviseert niet zo diep de vloer uit te breken (ik heb geen kruipruimte), anders krijg je bouwkundige problemen.
       Dus de isolatie is waarschijnlijk weinig optimaal, maar ik weet niet goed hoe dat te verbeteren. Mijn plan is om met een warmtecamera warmtelekken te identificeren. Voor dat laatste zou ik een expert voor willen inhuren. Ook zoek ik een expert die de isolatie van de verwarmingsbuizen onder de dakrand kan controleren en optimaliseren.

       Dus dit is een niet-optimaal geïsoleerd huis met weinig opties om die isolatie te verbeteren.
       Mijn plan is dus te wachten op de hoge temperatuur (>70 graden) warmtepompen die her en der uitgetest worden. Die warmtepompen zijn dus beter geschikt voor mijn huis, maar ze hebben (nog) een relatief laag rendement. Dus moet ik eerst uitrekenen wat dit gaat kosten in bedrijf.

       #136510
       Herman Vos
       Deelnemer
        @hermanvos

        Ik heb een Brink Allure luchtverwarming. Hierop een topkoeling aangesloten. Dit is niets meer of minder dan een lucht-lucht warmtepomp, of een airco, dus zonder subsidie helaas. Wordt nauwelijks als airco gebruikt voor het hele huis, Maar des te meer als verwarming. Probleem dat nog rest is teveel geluid van de buitenunit en daarom laat ik m niet draaien onder nul graden. Huis (bungalow uit 1980) is goed geïsoleerd en verbruik nu bijna geen gas meer. Dat gebeurt vooral tijdens ontdooien van de buitenunit.

        #136512
        Mark van den Brand
        Deelnemer
         @mvdbrand

         Wij hebben een NIBE (Zweeds merk) hybride warmtepomp sinds bijna 1 jaar, we zitten op minder dan 10% van het gasverbruik van daarvoor. Het verbruik qua elektriciteit is inderdaad omhoog gegaan, maar veel minder dan verwacht. We wonen in een vrijstaand huis gebouwd in 1994/5, we hebben wel in de afgelopen jaren de kozijnen vervangen, duurzame bouw in de midden jaren 90 betekende snel rottend hout, en HR++ glas laten plaatsen, verder geen extra isolatie maatregelen genomen. Ik kan het iedereen aanraden. We koken nog op gas en de installateur adviseerde om toch nog een HR verwarmingsketel op gas te nemen, voor het geval het meer dan 25 graden zou gaan vriezen.

         #136513
         Harry Stavenga
         Deelnemer
          @htstavenga

          Ik heb een Nefit EnviLine Warmtepomp (lucht/water, mono 230V, 9kW, 16A) Een hybride warmtepomp. In 2018 hebben wij het dak van ons vrijstaande huis uit 1985 na laten isoleren en 30 zonnepanelen geplaatst.
          De muren zijn in 1985 geïsoleerd en deze isolatie is nog goed intact (voor na-isolatie is de spouw te smal). Verder is de vloer optimaal geïsoleerd en hebben wij vloerverwarming beneden en HR/dubbele beglazing.
          In 2018 is ook de warmtepomp geplaatst. Daarnaast koken wij op inductie. Een rijden wij sinds 2020 elektrisch. De warmtepomp houdt ons lekker warm (dag en nacht 20 graden), alleen als het vriest helpt de cv ketel even mee.
          Wij gebruiken nu zo’n 8000-9000 kW elektriciteit en leveren zo’n 6000 kW terug. Voordien gebruikten wij zo’n 3400 kW (maar reden nog niet elektrisch). Door de bank genomen gebruiken wij nu 400-500 kuub gas. Voorheen 2000-2400 kuub. Ons voordeel bedraagt tussen de 2000-3000 Euro per jaar (incl. elektrisch laden van de auto). De investering in zonnepanelen en warmtepomp is op deze wijze in 8 – 10 jaren terugverdiend.

          #136514
          Roy de wilde
          Deelnemer
           @roydewilde

           Wij hebben een huis van 1972 en ik ben uiteraard eerst begonnen met isoleren. Spouwmuur met knauf vlokken. Meteen 1000 m3 gas minder per jaar. Daarna vloer isolatie aangebracht in de kruipruimte. Toen boven kunststof kozijnen met hr++ glas. Op de zolder is bij de bouw destijds pur aan de buitenkant opgespoten. Deze is na 50 jaar zover gedegradeerd dat je rustig aan de binnenkant kunt isoleren. Dit heb ik dus gedaan met 16 cm steenwol en daarover klimaatfolie. Deze gaat naar gelang het jaargetijd open of dicht staan. Hierdoor heb je geen last van vocht in de kap. Als laatste lucht-water warmtepomp met vloerverwarming op de begane grond laten installeren. Dit bevalt enorm goed. Ik was er niet van overtuigd dat een hybride warmtepomp de investering terug gaat verdienen. Installatie is van techneco, nu remeha, type loria solo 6006. De radiatoren op de 2 boven liggende verdiepingen draaien mee op het systeem maar in principe hoeven we boven niet te stoken. De cv verzorgd alleen nog warm tapwater en ons gasverbruik is van 1700m3 naar 125m3 gegaan. De warmtepomp verbruikt ca. 2500 kw aan stroom op jaarbasis. Dit en de rest van ons stroomverbruik wordt opgewekt dmv zonnepanelen. Erg blij met de investering, zeker nu de gasprijs zo hoog is. Een tipje om te kijken of je woning gereed is voor lage temperatuur verwarming is, zet de temperatuurinstelling van het verwarmingswater op de cv installatie iedere dag 5 graden naar beneden bij en als je met water van 50-55 graden door je cv installatie je huis op het randje comfortabel/kil hebt, kun je met een licht water warmtepomp je huis verwarmen maar wel met vloerverwarming.

           Bijlagen:
           Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
           #136516
           Aart
           Deelnemer
            @aart

            Mijn huis is van 1970 dus uit dezelfde tijd.
            De grootste besparing was de isolatie van de CV leidingen die onder de pannen van de dakrand lopen in weer en wind. Toen ging ik van 4500 naar 2500 kuub gas per jaar. En op zolder was het eerst warm en later koud.
            Volgens de huidige inzichten zijn CV leidingen niet geïsoleerd onder de dakrand idioot, maar toen was dat heel gewoon.

            #136517
            Stefan
            Deelnemer
             @svkaster

             @Aart, ik begrijp dat woningbouwverenigingen massaal stopen met de hoge temperatuur warmtepomp dus dat zal dn nog wel geen goede bron zijn.

             Stefan

             #136518
             Aart
             Deelnemer
              @aart

              Dat klopt en de reden is het lage rendement waardoor ze in gebruik nog te duur zijn. Maar aan de andere kant gaan de fabrikanten door en zien opties om dit te verbeteren. Daarom wacht ik nog even af.

              #136519
              Will E
              Deelnemer
               @will-eisinga

               ik heb al 10 jaar geen gas. een lucht water Warmtepomp 65 graden. Zonnepanelen, Inductiekoken. werkt al 10 jaar beter dan gas. het huis is van 1907.
               ik verhuur een huis zonder gas. lucht water warmtepomp 65 graden Google Warmtepomp LG Therma V 9 kW. Zonnepanelen, Inductiekoken.
               Google Vaillant aro Therm 75 graden, 12 kW, 22 dB. prijs 5000 euro. aanpassing groepenkast en Inductiekoken 2000 euro. boiler/buffervat 2000 euro.
               20 Zonnepanelen 7700 Wp, 8000 euro. installatiekosten 3000 euro. 20.000 euro Energiehuis zonder gas. info Google installatiebedrijf de Vries Scheemda. ik heb dus 2 Energiehuizen zonder gas. klaar met de energietransitie. Nul op de meter, nul op de Energierekening. al 10 jaar.
               in Hoogezand al 2 Energiewijken zonder gas. EPV energierekening 55 euro. Google Wijken zonder gas Hoogezand. BIPV Zonnedaken, Inductiekoken, warmtepompschoorsteen. Er is geen enkele belangstelling voor Energiewijken zonder gas. je kan me vinden op het net Google Will Eisinga. de hoge gasprijzen zijn een mooie meevaller. en nu met Ukraine en sancties op Russisch gas en sanctie Nordstream 2 helemaal.

               #136525
               Maarten Post
               Deelnemer
                @maartenhp

                Sinds anderhalf jaar woon ik in een nieuw gebouwde vrijstaande woning (bouwjaar 2020). We verwarmen ons huis met een NIBE warmtepomp (lucht/water) F2040 12 kw. De warmwatervoorziening wordt geregeld met behulp van een warmtepompboiler van NIBE MT-WH21 (260 liter). Beide apparaten functioneren uitstekend en doen wat ze moeten doen.
                Daarnaast hebben we 30 pv-panelen van ieder 300wp op het dak liggen. We hebben nog maar één volledig jaar gedraaid met alle systemen en zitten nog wel in de plus als het gaat om de afname van elektriciteit. Het is dus afwachten de komende jaren om te zien of onze eigen energieproductie voldoende is om onze behoeften te dekken.

                #136526
                Cees
                Deelnemer
                 @ceesselles-org

                 ENERGIEPOSITIEF, sinds 02-2021 (bouwjr 1999):
                 aardgasvrij, brine warmtepomp incl. koeling, 38 zonnepanelen, een elektrische auto op de eigen stroom opwek en dan zelfs bijna neutraal. De woning is met de Energiebespaarlening van de overheid, zonder eigen geld, budgetneutraal omgebouwd. De 10 jaar rente en aflossing wordt betaald uit de verlaging van de energierekening; die rekening is inmiddels NUL.
                 De stijgingen van stroom-, gas-, en benzineprijzen zijn op Schipbeek 7 Zwartsluis geen discussie meer.. heerlijk.

                 Na de eerste zonnepanelen (toen 15 stuks) in 2016 hebben we in 2019 besloten van het gas af te gaan.
                 Hiervoor is een warmtepomp geïnstalleerd die de energie uit de bodem van de tuin haalt op maar 1,50 mtr diepte; een zogenaamde horizontale collector. Dit is een gesloten systeem van 600 mtr slang waarin water wordt rondgepompt. De warmtepomp haalt er 4 graden af en de tuinbodem stopt er weer 4 graden in, vice versa. Deze 4 graden wordt gebruikt voor de lage temperatuur vloerverwarming en low H2O radiatoren in de woning en de boiler voor het tapwater.

                 We merkten in 2020 al snel dat we stroom óver zouden houden. We kwamen na een beetje rekenen uit op een teveel van 4.000 kWh stroom per jaar.. Die stoppen we, sinds juli 2020, in de elektrische auto met een slimme laadpaal gekoppeld aan de zonnepanelen. Dat bespaart elk jaar ruim € 3.500,- aan benzine en wegenbelasting.

                 Al met al zijn we inmiddels financieel gunstiger uit als voor die tijd. (Met óf zonder de elektrische auto!). En ons huis én ons vervoer zijn milieu (CO2) neutraal. Win-win, kom langs en verwonder..

                 En…door de Brine-warmtepomp hebben we heerlijke vloerkoeling in de kamer/keuken in de warme zomers. Deze kost nauwelijks stroom, dus totaal anders dan bij een airco. De warmte gaat daarmee van de woning naar de tuinbodem; m.a.w. de accu in de tuinbodem wordt opgeladen en de woning koelt af.

                 Toekomst wensen: opslag van eigen stroom (waterstof?), ventilatie wtw systeem (deze moet binnenkort).

                 Update 01-10-2020: We hebben op onze woninghypotheek een renteherziening gedaan. Omdat ons huis nu een energielabel A heeft is de hypotheek nog een een keer met €40,- p.mnd extra verlaagd.. dat is in 10 jaar € 4.800,- extra.. Niets doen en achteroverleunen? Ik zou starten met puzzelen.. wil je info? Laat me maar weten..

                 Update 23-12-2021: Het energieverbruik in 2021 met de elektrische auto over het volledige jaar meegerekend:

                 Vroeger was ons verbruik: 4.000 kWh stroom en 1.800 m3 gas. En de benzine (22.000 km/jr) 1.850 liter.

                 Inmiddels benzine- en gasloos 2021: 4.000 (huis) + 4.500 (warmtepomp) + 3.900 (auto) = 12.400 kWh totaal / De opwek was ong. 12.300 kWh, dus we hebben zo’n 100 kWh tekort. 2021 was een matig jaar voor de zonnepanelen, maar we zijn blij verrast dat we zo mooi uitkomen.

                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 38)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.