15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 32)
 • Auteur
  Berichten
 • #46587
  D.O. Michielsen
  Deelnemer
   @michielsen

   Sinds 1 maand een “slimme meter”. Handleiding gedownload en betekenis gelezen.
   Mijn vraag gaat over het nachtverbruik (+T1).
   Na enkele dagen gaf mijn nachtverbruik 187 KWh aan. En dit terwijl ik helemaal geen dag/nacht tarief had in het verleden. Ook de vaatwasser, wasdroger en wasmachine worden overdag gebruikt. In wezen staan er ‘s nachts geen apparaten aan. De uitlezing van 187 KWh na enkele dagen voor nachtgebruik is gigantisch; zo ongeveer 2/3 van mijn maandverbruik.
   Hierover Enexis gebeld: de telefoniste wist niet hoe dit kon, zou informeren en me terugbellen.
   Dit was 10 dagen geleden.
   Heeft iemand dezelfde ervaringen en/of een verklaring voor me?
   Met vriendelijke groet,
   D.O. Michielsen.
   Geldrop.

   #50790
   Piet
   Deelnemer
    @pietg

    Of je nu wel of niet dag en nacht stroom hebt, die meter slimme meter zal beide telwerken gebruiken. tenminste dat was bij mij ook het geval en bij mij werden tot nu toe de standen gewoon bij elkaar opgeteld omdat ze het zelfde tarief hadden.

    wel apart dat je het idee hebt geen grote verbruikers te hebben en dat er toch stoom verbruikt wordt. anders eens stekkers uit de muur trekken om te kijken of je niet ergens de nodige lek verbruikers hebt of standby dingen??

    #50793
    Adeo
    Deelnemer
     @bosch

     Houd hier al jaren dagelijks de standen bij, normaal gaat hier in de nacht een verbruik van zo’n 3 tot 4 kWh, ligt ook een beetje aan de pompen van de cv en de vaatwasser.
     Dus vind het verbruik van 187 kWh over een paar dagen wel heel erg veel.

     #50795
     jacqueline
     Deelnemer
      @jacqueline

      @michielsen,

      Continue verbruikers zijn er meer dan je denkt. Denk daarbij aan : mechanische ventilatie, koelkast, diepvriezer, router, modem, pomp cv (zonder circulatie), allerlei standby gebruikers, enzovoorts. Ik heb mij zelf bij slimmemeterportal aangemeld. Die geven exact je continuverbruik aan. Wij verbruiken ongeveer 5.700 kwh per jaar en de slimmemeterportal geeft aan dat mijn continuevermogen is 108 watt wat resulteert in een sluimerverbruik van 2 kWh per dag (dus ruim 730 kWh per jaar). dat is toch 13% van mijn jaarverbruik.

      Indien je niet actief met nachttarief werkt (drogers wasmachines na 23:00 uur aan of in het weekend) is de verhouding dag nacht tarief (ook wel piek/dal genoemd) ongeveer 45% dag en 55% nacht. Bij mij is dat 55% dag en 45% nacht. Ik heb dan ook geen dag nacht tarief bij mijn leverancier.

      Nachtverbruik gaat door de week in om 23:00 uur ‘s avonds en stopt ‘s morgens om 07:00 uur. In het weekend start het op vrijdag 23:00 uur en stopt op maandag 07:00 uur. Ook zijn alle feestdagen nacht tarief.

      #58287
      Adeo
      Deelnemer
       @bosch

       Jacqueline, eerder werkten wij ook actief in het “nachttarief” maar door het plaatsen van zonnepanelen kijken we nu ook wanneer het zonnetje hoog aan de hemel staat en zetten dan de wasmachine (indien nodig) bijvoorbeeld aan.
       Dan zie je weinig gebeuren in de meterkast.

       #58302
       jacqueline
       Deelnemer
        @jacqueline

        @bosch,

        Helemaal met je eens. Energieslurpers overdag aanzetten bij zonnige dagen. Het meeste wek je in de piek/dag uren op. Ik lever 68% terug in de piek/dag uren en 32% in de dal/nacht uren. Ondanks dat het weekend en feestdagen dal/nacht uren zijn. Voor dat ik zonnepanelen had was de verhouding 55% piek/dag en 45% dal/nacht. Nu ik een jaar zonnepanelen heb is de verhouding 51% piek/dag en 49% dal/nacht. Conclusie : Piek/dal tarief is niet rendabel.

        #58401
        Walter Diepstraten
        Deelnemer
         @walter-diepstraten

         @jacqueline @adeo

         Als het nachttarief lager is dan het dagtarief dan blijft het toch altijd het voordeligst om de “energieslurpers” aan te zetten. Je kunt beter terugleveren aan “hoog” tarief en zelf verbruiken aan “laag” tarief.
         Bvb:
         Het niet kunnen terugleveren overdag van 3 kwh a 22 ct kost je dus 66 ct.
         Het verbruik van 3 kwh a 20 ct nachttarief kost je 60 ct.
         Toch ?

         #58473
         wseelde
         Deelnemer
          @christianvankammen

          Een aardige tip om je opgewekte en geleverde energie te monitoren, is via slimmemeterportal.nl. Je kan je verbruik en opwekking dan per kwartier grafisch en in tabellen weergeven. Zowel per dag, per maand als per jaar en zowel in kWh als in euro’s. Het kost niets en werkt perfect. Ik ben hier erg tevreden over.

          #66356
          Jan
          Deelnemer
           @controller

           Ik heb sinds kort een Kaifa “slimme meter”.
           Voorheen had ik een normale met één telwerk en één tarief.. Ik kon ieder moment het verbruik aflezen en kon zien dat de meter terug leverde.
           Ik heb nu een soort flipperkast, waar ik in feite niets meer kan aflezen.
           De helpdesk gebeld, deze gaf aan dat er meerdere telwerken inzitten, maar daar heb ik weinig mee. Maar het zou binnen 9 dagen veranderen, dan worden de tarieven ingevoerd. Ook daar kan ik niets mee. Ik wil gewoon ieder moment mijn totaalverbruik zien en kunnen zien wanneer deze terug levert.

           Nu zijn er displays die dat wel kunnen tonen, maar Enexis wil geen info geven en word ik het bos ingestuurd.

           Kennelijk is de meter hier de enige slimme.

           #66361
           C.Buthker
           Deelnemer
            @cbuthker

            Bij de slimme meter is een handleiding door Enexis verstrekt met een fout.Bij zowel code 2.8.1 als bij 2.8.2 staat dezelfde tekst: Stand KWH teruglevering in tarief 2 tegen hoog tarief.Voor code 2,8.1 moet dit m.i. zijn: teruglevering in tarief 1 tegen laag tarief

            #66405
            Mia
            Deelnemer
             @mortyr

             @Controller, je kunt op http://www.slimmemeters.nl een handleiding downloaden eventueel.
             Wat bedoel je eigenlijk met totaalverbruik? Als je zonnepanelen hebt dan kun je op welke elektrameter dan ook je totaalverbruik niet zien. Ook niet op een analoge of slimme meter. Je moet namelijk ook rekening houden met het verbruik wat je meteen van de zonnepanelen afneemt.

             Ik heb zelf een kamstrup slimme meter, met dubbel telwerk. Ik heb enkeltarief bij de leverancier afgesloten, dus gewoon T1 en T2 optellen als in verbruik uit het net. En de teruglevering is T3 en T4 bij elkaar opgeteld. Mijn energieleverancier saldeert dit gewoon, en klaar.

             Als ik mijn verbruik wil weten kijken ik op de omvormermeter (2200 kWh). Hier trek ik de teruglevering af (T3 + T4 = 900 kWh). Ik heb van de zonnepanelen dus 1300 kWh verbruikt, en uit het net 1200 kWh (T1 + T2). Totaal 2500 kWh. Simple as that 🙂

             #66414
             Jan
             Deelnemer
              @controller

              Bedankt voor je reactie.

              Ik heb een meter van Kaifa.
              Het is net een flipperkast.

              Wat ik wèl prettig vind dat ik het +/- verbruik direct kan aflezen, alhoewel de pijltjes absurd klein zijn..
              Wat voor mij een probleem is, dat ik vier meterstanden heb, terwijl ik maar één tarief heb afgesloten.
              Ik zou dus alleen één meterstand moeten hebben voor levering en één voor terug levering. De som van die twee zou dan het werkelijke verbruik moeten opleveren.

              Ik heb in drie fasen zonnepanelen aangeschaft. Ik heb nu 3880 Watt piek, wat 16 ampère oplevert als alles optimaal is.
              Opvallend is dat het vermogen terugloopt wanneer de buitentemperatuur hoger is dan 20 graden Celcius. Bij 30 graden Celcius loopt het vermogen 10 tot 20%
              terug.

              Verder heb ik gekeken naar hulpmiddelen, maar ik zie door de bomen het bos niet.
              Je hebt systemen die direct op de meter worden aangesloten en systemen die optisch op de led werken.
              Is er ergens een zaak waar je de verschillende systemen kan bekijken? Ik voel er niets voor om ook nog een duur Abo af te sluiten.

              Enexis geeft geen info, Essent is niet thuis.

              #66416
              ZEP
              Sleutelbeheerder
               @enexis

               Beste Jan, @Controller

               Het uitlezen van de slimme meter is door de overheid in handen gegeven van commerciële bedrijven. Hier is Enexis geen van. Wel loopt er op dit moment een pilot van Enexis. Wellicht kun je hier nog gebruik van maken.

               Voor overige apparatuur is http://www.energieverbruiksmanagers.nl de meest gangbare website. Hier worden ook rencensies gegevens, en gebruikerservaringen gedeeld. Ook op ons forum, zie vorige pagina’s, worden verschillende opties en apparaten besproken. Er bestaat helaas nog niet zoiets als een winkel waar u apparatuur kunt testen of inzien.

               Met betrekking tot uw slimme meter. Alle meters die Enexis nieuw plaatst registreren op 2 tarieven en hebben derhalve 4 telwerken. Dit is een afspraak in de energiemarkt. Op deze manier kan een tariefwijziging altijd administratief afgedaan worden. Beide verbruikstelwerken worden dus tegen enkeltarief afgerekend, en ook beide teruglevertelwerken worden gesaldeerd.

               Ik hoop je vragen op deze manier genoeg te hebben toegelicht, en anders hoor ik dat graag.

               Groeten, Arnold

               #66417
               Jan
               Deelnemer
                @controller

                Bedankt voor je reactie, Arnold.

                Ik stoor mij erg aan de “flipperkast”. Het enige positieve is het zien van het momentele verbruik.
                Ik heb nu in feite vier meters, T1+,T2+,T1-,T2-, terwijl ik toch maar één tarief heb. Blijft dat zo? Normaal zou m.i. twee meters logisch zijn
                Hoe kan ik aan het einde van de maand nu zien wat de totaal score is? Met de draaischijfmeter was dat eenvoudig.

                Ik ben erg geïnteresseerd in de ectual.
                Ik heb mijn router bij de pc en niet in de meterkast.
                ik heb daarom de tweede optie bekeken en dat lijkt te werken, maar hoe dat werkt is mij onduidelijk.
                Het is mogelijk draadloos, er wordt wel over een antenne gesproken, maar er wordt niet vermeld hoe dat werkt.

                De andere leveranciers zijn talrijk en moeilijk te overzien.
                In de managerslijst worden powerplus apparaten aangeboden, die via de netbedrading werken en dus een groot stoorveld produceren.
                Het is in feite een breedbandzender en dat is helaas wettelijk nog niet strikt verboden.

                #66419
                ZEP
                Sleutelbeheerder
                 @enexis

                 Hoi Jan, @Controller

                 Flipperkast? Om de circa tien seconden springt de meter langs de telwerken. Ook het hebben van 4 telwerken is standaard. In uw geval zijn de telwerken +T1 en +T2 voor uw verbruik. Als u deze optelt weet u wat u verbruikt heeft uit het net. De telwerken -T1 en -T2 zijn voor de teruglevering.

                 Ik raad u aan om anders even telefonisch contact met één van onze specialisten op te nemen. Deze kan u mondeling precies vertellen wat en hoe u de gegevens moet uitlezen, of berekeningen kunt uitvoeren. Ze zijn bereikbaar op telefoonnummer 0900-780 8700 onder optie 2.

                 Over de verbruiksapparaten voor het uitlezen van de slimme meter kan ik u helaas niet adviseren. Deze vallen niet onder ons beheer. U kunt natuurlijk wel gewoon de vraag stellen op dit forum. Misschien dat een andere forum gebruiker u kan voorzien van de nodige ervaring.

                 Groeten, Arnold

                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 32)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.