1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #138296
  Aart
  Deelnemer
   @aart

   Energiecrisis
   Met die steeds maar stijgende gas en elektra prijzen is het voor veel mensen een hard gelag.
   Mijn eerste reactie was: wij hebben stevig geïnvesteerd in isolatie en dan komt de klap echt minder hard aan. Dus voor al die niet-isoleerders is het eigen schuld dikke bult.
   Maar die benadering is bij nader inzien heel oneerlijk. Veel mensen in huurhuizen zijn afhankelijk van de verhuurder voor isolatie. En mensen in een appartement hebben langdurige discussies in hun vereniging van eigenaren die niet opschiet. En voor heel veel jonge mensen die net een huis hebben gekocht is al die extra hypotheek in isolatie onhaalbaar.

   Maar wat we de afgelopen jaren het meest gemist hebben is een professionele regie van de overheid. Wat daar ontbreekt is een echte systeemaanpak, zoals Wouter van Dieren van de club van Rome heel terecht al langer betoogde. Nu hebben we veel belangenclubs met ieder hun eigen denkrichting.
   Zo een systeemaanpak is veel meer dan zon, wind en opslag. Ook kernenergie heeft daar een plaats. Maar alles op elkaar afgestemd met een werkbare planning over jaren die regelmatig wordt bijgewerkt met de inzichten van nieuwe ontwikkelingen. Zo een nieuwe ontwikkeling zijn bijvoorbeeld de opkomende groene generatie 4 kerncentrales. Groen omdat ze geen CO2 uitstoten, absoluut veilig zijn en geen langdurig gevaarlijk afval hebben. En als warmtebron kunnen ze veel vuile industriële processen schoner maken. Al rond 1960 is daarmee ervaring opgebouwd en meerdere landen waaronder China hebben prototypes. Met name in China zullen ze nog voor 2030 productie draaien. Een andere belangrijke ontwikkeling zijn de energie en warmte opslagtechnieken (bijvoorbeeld met gesmolten zout). En mogelijk een nog belangrijker ontwikkeling zijn nieuwe methodes om snel en massaal te isoleren.

   Zonder een systeemaanpak met veel inhoudelijke kennis waarbij alles in de tijd op elkaar is aangepast, krijgen we veel politieke druk om snel niet-wenselijke oplossingen in te voeren. Bijvoorbeeld het aanschaffen van licht water kerncentrales die meteen leverbaar zijn en binnen 10 jaar kunnen werken. Zulke centrales zijn niet veilig en hebben heel schadelijk afval. Het is terecht dat groene partijen dergelijke oudere technologie centrales willen sluiten. Maar helaas worden daar ook alle kerncentrales over een kam geschoren.

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.