7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #147232
  Ed Blom
  Deelnemer
   @electred

   Grootste probleem bij zonnepanelen is de overbelasting van het net. Dan is het decentraal plaatsen van grote batterijen in wijken toch de meest logische oplossing. Als iedereen met zonnepanelen een eigen batterij moet plaatsen 10kWh van 10.000 euro, dan is het plaatsen van een grote batterij door de netbeheerder 4000 kWh voor 2.000.000 euro veel goedkoper en efficiënter.
   Dit zorgt voor minder belasting, omdat bij overbelasting voldoende capaciteit aanwezig is om dit op te slaan. Door de hogere capaciteit kan ook goedkoop (tijdens de overcapaciteit van de zonnepanelen) de stroom worden opgeslagen en weer worden geleverd, als de prijzen hoog zijn (in ochtend en avond). Pieken worden op die manier afgevlakt. Win-win voor de leverancier en netbeheerder.
   Ook het plaatsen van een batterij bij grote zonneparken zorgt voor minder belasting en als dit slim wordt gedaan, is dit ook rendabel, laden bij laag tarief, leveren bij hoog tarief.

   #147241
   Ed Blom
   Deelnemer
    @electred

    Update 29-12-2023:
    Ik heb gisteren een webinair gevonden op youtube:Webinar omslagpunt grootschalige batterijopslag
    Wat ik hieruit heb opgemaakt:
    De netwerkbeheerder kan zelf geen batterij plaatsen bij plekken waar het netwerk overbelast is:
    a) omdat ze dan zouden verdienen door de verschillen in de prijs bij opslaan en leveren en dat mag een netwerkbeheerder niet.
    b) je dan een aanvraag moet doen voor de aansluiting voor de batterij en daarmee achterin de rij komt te staan, omdat het net overbelast is. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.
    c) hoge transportkosten moet betalen, die de batterij dan niet rendabel maken (terwijl dan juist het net wordt ontlast en voor minder transport van elektriciteit zorgt. )

    Een batterij plaatsen op knelpunten in het net zou het juist mogelijk maken, om daarmee ziekenhuizen, zonneparken etc. aan te kunnen sluiten. Ook werd aangegeven dat het vaak maar om een korte periode gaat, die overbrugd moet worden.

    Een sterk staaltje van bureaucratie lijkt me, met een aardig kip-ei probleem.

    #147766
    Christiaan Boer
    Deelnemer
     @cw-boer

     Ik kwam onlangs dit onderzoeksrapport tegen van het ministerie van economische zaken en klimaat samen met CE uit Delft. Wellicht interessant in deze discussie.

     CE Delft: onderzoek thuis- en buurtbatterijen

     Link naar onderzoek toegevoegd door moderator

     #148040
     Mia
     Deelnemer
      @mortyr

      @electred

      Een sterk staaltje van bureaucratie lijkt me, met een aardig kip-ei probleem.

      Dat waar Nederland zo goed in is. De oplossing ligt voor de hand, maar daar moet nog even gepolderd worden 😉

      #148072
      Christiaan Boer
      Deelnemer
       @cw-boer

       En….wat dacht je van de footprint van de productie van een de (buurt-)batterij. [PS net als voor el auto’s] Ik ben er niet gerust op om elders de aarde te ruïneren tbv delfstoffen en in de westerse wereld batterijen gebruiken.

       #148314
       Reinder Groote
       Deelnemer
        @engie99

        @electred

        Grootste probleem bij zonnepanelen is de overbelasting van het net.

        Als het net al overbelast kan worden door zonnepanelen dan is dat alleen door zonnepanelen in zonneparken en die kun je afschakelen.
        Overbelasting door zonnepanelen op daken van burgers bestaat niet.
        Het aanbod stroom door zonnepanelen is zo gering dat je evengoed het mestoverschot kunt wijten aan muizen. Bovendien ONTLASTEN zonnepanelen op daken van burgers het net.
        Als je stroom opwekt gaat dat het net op en dan in een fractie van een seconde naar de eerstvolgende gebruiker van stroom op het net en in een woonwijk zijn dat vaak je buren in de straat. Zonder zonnepanelen zouden de eigenaar van de zonnepanelen en de buren in de straat hun stroom moeten krijgen van ver weg, zoals windmolens op zee of een zonnepark ver weg.
        Bovendien is er eerder een probleem met de groeiende vraag en een tekort aan stroom en zonnepanelen op daken helpen aan dat probleem. In de zomer zijn er maar een heel enkel aantal dagen met een overschot en daartegenover heb je op zijn minst VIER MAANDEN waarin zonnepanelen amper stroom opleveren en de warmtepompen volop gaan draaien.
        We komen vele duizenden zonnepanelen TE KORT in de winter.
        De tekorten aan stroom zullen de komende jaren enorm groeien en de prijs zal daardoor flink stijgen… arme bezitters van warmtepompen en aan zonnepanelen heb je in de winter bijna niets.

        #148316
        Reinder Groote
        Deelnemer
         @engie99

         De tekorten aan stroom zullen de komende jaren enorm groeien en de prijs zal daardoor flink stijgen… arme bezitters van warmtepompen en aan zonnepanelen heb je in de winter bijna niets.
         Zonder salderingsregeling zal de warmtepompenverkoop inzakken als een pudding en ook de elektrische auto wordt in de winter een stuk duurder zonder salderen.

         Als de zon flink schijnt moeten zonneparken worden afgeschakeld en dat kost hen winst.
         Ook windmolens moeten soms afschakelen.
         Met buurtbatterijen willen ze dat op kosten van de burger oplossen.
         Burgers met zonnepanelen gaan hun stroom niet leveren aan een buurtbatterij, waarom, waarvoor?
         Burgers met zonnepanelen kunnen hun stroom nu prima kwijt aan buren in de straat en helemaal als die steeds meer een warmtepomp hebben en huizen die van het gas af zijn. Op erg zonnige dagen gaat hun stroom dan heel misschien een straatje verder of naar de buurtwinkels. Nee, opstoppingen door zonnepanelen op daken is een fabel.
         Er zijn problemen door te weinig zonnepanelen want de vraag is veel groter dan het aanbod, vooral in de winter. Buurtbatterijen zou je het grootste deel van het jaar ten minste voor zonnepanelen niet kunnen gebruiken.
         In de winter brengen zonnepanelen weinig op.
         Maand Opbrengstpercentage
         Januari 3%
         Februari 5%
         Maart 8%
         April 12%
         Mei 13%
         Juni 13%
         Juli 13%
         Augustus 11%
         September 10%
         Oktober 7%
         November 3%
         December 2%

         Problemen zijn er steeds meer door te veel vraag, niet door te veel aanbod.
         Die vraag is in de winter het grootst en aan zonnepanelen heb je dan weinig.
         Zonnepanelen kunnen alleen in de winter helpen als we zoveel mogelijk zonnepanelen hebben.
         Dan helpt het niet als we burgers aanmoedigen om niet meer panelen te hebben dan voor eigen gebruik en niets meer te leveren aan de buren in de straat.
         Hoe voller de daken met zonnepanelen hoe lager we de stroomprijs kunnen houden.

        7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.