Meer huishoudens nemen zonnepanelen

In 2022 steeg de energieproductie uit zonne-energie naar 16,8 miljard Kilowattuur. Hiervan is 60% afkomstig van zonnepanelen die op bedrijfspanden of in zonneparken zijn geplaatst en 40% komt van zonnepanelen die op woningen liggen. Het opgesteld vermogen dat op bedrijfspanden en in zonneparken ligt is sinds 2019 groter dan het opgestelde zonvermogen op woningen. Het energieproductie van zonnepanelen op woningen steeg wel harder (+49%) ten opzichte van die van zonneparken en bedrijfspanden (+45%). Dit komt vooral, omdat het vermogen van de zonnepanelen die op woningen worden geplaatst groter zijn geworden.

Gemeente Dronten plaatst grootste zonnepark van Nederland

Het totaal opgesteld vermogen van zonnepanelen nam in elke gemeente met gemiddeld 30% toe ten opzichte van 2021. De gemeente Dronten deed goede zaken door de komst van het grootste zonnepark in Nederland. Daardoor steeg het opgesteld zonvermogen in deze gemeente in één klap met 144 Megawatt (MW) naar een totaal van 160,5 MW. De top 3 wordt gecompleteerd met respectievelijk gemeente Borger Odoorn met 121,8 MW en gemeente Hoogeveen met 106,3 MW. De toename van opgesteld zonvermogen was het grootst in de gemeenten Utrecht, Rotterdam en Tilburg.

Nederland in de top 5 van Europa

Nederland trad vorig jaar de top 5 binnen als het gaat om grootste zonnestroomproducenten van Europa. De Nederlandse zonnestroom productie groeide van 11,5 MWh naar 17,7 MWh en nadert daarmee zelfs Frankrijk die op plaats 4 staat met 19 MWh. Duitsland is al geruime tijd de grootste zonneproducent van Europa. Vorig jaar werd daar 61,3 MWh aan zonne-energie geproduceerd. De verwachting is dat de zonne-energieproductie in Nederland nog flink zal toenemen, want tot op heden zijn nog lang niet alle daken voorzien van zonnepanelen

Bijdrage zonne-energie groeit

Het aandeel zonne-energie binnen hernieuwbare energie steeg vorig jaar ook naar 31,2%, waar dit in 2021 nog 24,4% was. Desondanks is windenergie nog steeds de belangrijkste hernieuwbare energiebron voor Nederland met een aandeel van bijna 40%. Zonne-energie haalde afgelopen jaar wel biomassa in als hernieuwbare energiebron en is nu de op één na belangrijkste hernieuwbare energiebron in Nederland. Het aandeel zonne-energie op de totale energieproductie is nu 10,3%.

Meer over zonne-energie

Energieproductie

Bron: CBS

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie