Onderzoek groene energieleveranciers

Wise, Natuurlijk & Milieu en de Consumentenbond doen jaarlijks onderzoek naar de duurzaamheid van de energieleveranciers die elektriciteit en gas verkopen op de Nederlandse markt. Zij komen vervolgens met een rapport en een ranglijst van deze energieleveranciers. De “groene energieleveranciers” worden beoordeeld op 3 belangrijke onderdelen:

  • Welke investeringen in energieopwekking doet het bedrijf?
  • Wat voor soort energie koopt het bedrijf in?
  • Wat voor soort energie levert het bedrijf?

Duurzaamheid steeds belangrijker

Niet zo heel lang geleden waren de energietarieven de grootste drijfveer voor klanten om over te stappen naar een andere energieleverancier. Die tijd ligt inmiddels wel achter ons, want steeds meer consumenten en bedrijven verkiezen duurzaamheid van een energieleverancier boven de energieprijs. Toch is het lastig om de echt groene energieleveranciers te vinden. Veel energieleveranciers roepen namelijk dat zij de groenste energieleverancier van Nederland zijn, maar dit blijkt vaak in praktijk heel anders.

Groenste energieleveranciers

Energie VanOns, Pure Energie en OM | Nieuwe Energie komen als groenste energieleveranciers naar voren uit het onderzoek. Zowel op de zakelijke markt als op de consumentenmarkt scoren zij een 10 voor duurzaamheid. Vrijopnaam en Powerpeers, die alleen actief zijn op de consumentenmarkt, scoren ook een 10. Vandebron, Energy Zero, Greenchoice, HVC Energie, en EasyEnergy scoren allemaal een dikke 9 en eindigen dus ook aan de groene kant van de score.

Werk aan de winkel

De minst duurzame energieleveranciers voor consumenten zijn, het inmiddels failliete Naked Energy, en Qwint. Overigens meldt Qwint zelf op haar website dat het één van de groenste maatschappijen in Nederland is. Van de grote energieleveranciers is Eneco met een 9 het meest duurzaam. Vattenfall zit in de middenmoot met een 7,4 en Essent doet het ronduit slecht en scoorde slechts een 4 naar aanleiding van het onderzoek.

Rapport groene energieleveranciers 2021

Onderzoek ACM

ACM heeft inmiddels een onderzoek afgerond naar de valse duurzaamheidsclaims van 10 grote energieleveranciers. Hier komt duidelijk naar voren dat een aantal van deze groene energieleveranciers veel minder groen zijn, dan zij claimen. Het ACM start ook een vervolgonderzoek naar een tweetal energieleveranciers, omdat deze het meest misleidend reclameren groene stroom te verkopen.

Ranglijst groene energieleveranciers 2021

Bron: WISE, Natuur & Milieu, Consumentenbond, ACM

Hoe groen is jouw energieleverancier?
Meer over de energietransitie

Geef een reactie