Wat is het?/

Waterstof is het meest voorkomende en tevens ook kleinste element dat voorkomt in onze atmosfeer. De meest bekende toepassing is als brandstof voor raketten. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar waterstof als duurzame brandstof voor auto’s. Die is hiervoor uitermate geschikt, omdat er geen schadelijke verbrandingsgassen vrijkomen.

Ontwikkeling waterstofauto/

Sinds de jaren 90 is het al mogelijk om auto’s te laten rijden op waterstof. Toch is deze vorm van vervoer nog steeds niet doorgebroken. Dit komt vooral, omdat het veel energie kost om waterstof te produceren. Maar liefst 70 procent van de energie gaat verloren tijdens het proces om deze als brandstof te kunnen gebruiken voor auto’s. Ook is een geheel nieuwe infrastructuur

Waterstof via gasnetwerk transporteren lijkt mogelijk

voor het transport nodig, maar dit obstakel lijkt nu te zijn overwonnen.

Waterstof via gasnetwerk/

Uit de analyse van DNV GL blijkt dat op termijn de HTL-leidingen in het GTS-netwerk geschikt te maken zijn voor transport van waterstof. Hiervoor zijn een aantal aanpassingen nodig, zoals het isoleren van leidingen en vervangen van zuiger- en centrifugaalcompressoren. Daarnaast kunnen de regels voor waterstoftransport veel soepeler, zodat deze geen belemmering meer vormen voor de overstap naar een waterstofeconomie, besluit het onderzoek.

Onderzoek gebruik gasnetwerk/

Het onderzoek bevindt zich in de verkenningsfase om waterstof te kunnen toepassen in een Nederlandse duurzaam energiesysteem. Waterstof kent een enorme potentie om het Nederlandse energieverbruik te verduurzamen. Het volledige onderzoek gaat ook verder in het vervangen van Gronings gas.

Bron: DNV GL

Lees meer over:

Geef een reactie