Wel een half jaar wachten om te kunnen verduurzamen

De snelste manier om van de hoge energierekening af te komen is om te verduurzamen. Door de oorlog in Oekraïne, de stijgende gasprijs en de gevolgen van klimaatverandering stijgt de vraag naar producten om het huis te verduurzamen. De NVDE meldt dat er een tekort aan personeel is en grootte schaarste in materialen bij de leveranciers van de zonnepanelen en warmtepompen. Dit tekort zorgt ervoor dat de consument die zijn woning wil verduurzamen soms wel een half jaar moet wachten.

Drie op de vier bedrijven heeft materialentekort

Bij één op de drie bedrijven staan vacatures wel meer dan een half jaar open. Daarnaast wordt drie op de vier bedrijven geconfronteerd met tekorten aan materiaal. Zo zijn omvormers voor zonnepaneelinstallaties en elektrische componenten lastig te verkrijgen. Hierdoor kunnen bedrijven niet voldoen aan de sterk gestegen vraag naar zonnepanelen en warmtepompen en lopen de levertijden alleen maar meer op. Toeleveringsketens kunnen de enorme vraag op korte termijn niet aan.

Alternatieven voor materialentekort

Er wordt steeds meer gedacht aan alternatieven voor de tekort aan materialen. Bijvoorbeeld door meer in Europa te produceren en door up-cycling van grondstoffen uit oude batterijen en oude zonnepanelen. Als grondstoffen efficiënter ingezet worden door deze te up-cyclen naar nieuwe producten, dan levert elke nieuwe generatie producten meer duurzame energie met minder gebruik van grondstoffen op. Daarnaast kan een betere samenwerking tussen bedrijven helpen om te voorkomen dat materialen worden gehamsterd. Andere bedrijven in de duurzame energiesector geven aan dat de productie van materialen in eigen land of elders in Europa een oplossing biedt voor de huidige tekorten.

Bron: Rijksoverheid

Heb jij een mogelijke oplossing voor het materialen tekort? Deel het met ons
Meer nieuws over zonnepanelen

Geef een reactie