| 8 april 2019 – ZEP Nieuws |

Vanaf 27 april gaat de nieuwe Europese wetgeving in voor het terugleveren van elektriciteit. De Europese Requirements for Generators (RfG) wordt dan in de Nederlandse netcode geïmplementeerd. Alle opwekinstallaties vanaf 800 Watt(piek) moeten hieraan voldoen.

Om te controleren of nieuwe en gewijzigde opwekinstallaties voldoen aan de nieuwe technische eisen uit het RfG gaan netbeheerders het platform PIR (Productie Installatie Register) vervangen voor een nieuw platform: CERES.

Nieuwe platform CERES

In het Centrale Register voor Systeemelementen (CERES) worden meer gegevens uitgevraagd. Hierdoor kan de netbeheerder beter controleren of de nieuwe of gewijzigde opwekinstallaties voldoen aan de technische eisen uit het RfG. Vanaf 27 april zijn eigenaren van opwekinstallaties wettelijk verplicht om dit te kunnen aantonen.

Nog geen certificaat beschikbaar

Eigenaren van een opwekinstallatie moeten straks via een certificaat aantonen dat hun installatie voldoet aan de RfG. Op dit moment is het certificaat echter nog niet beschikbaar. De handhaving door de netbeheerder is daardoor tot nader order uitgesteld. Het is de bedoeling dat het certificaat straks met de opwekinstallatie wordt meegeleverd.

Toekomstbestendig netwerk

Met het nieuwe registratiesysteem hopen de netbeheerders een beter inzicht te krijgen in de DCO’s (Decentrale Opwekinstallaties) in het elektriciteitsnet. Hierdoor kan het netwerk efficiënter ingericht worden en blijft de veiligheid gegarandeerd. Ook kan men beter voorspellen waar eventueel knooppunten in het elektriciteitsnetwerk dreigen te ontstaan. Het aanmelden van teruglevering gaat nog steeds via energieleveren.nl.

Bron: Netbeheer Nederland

Deel deze pagina:

2 reacties op “Update: Nieuwe en strengere technische eisen aan zonnepanelen”

 1. Pacito

  Straks per uur de afname en teruglevering aanleveren ? Dan kan iedereen zien wanneer ik op vakantie ben. Trouwens, ik heb geen internetverbinding met mijn zonnepanelen en de ferrarismeter is ook nog niet verboden. Dus dat gaat het niet worden, wet of geen wet,

  • Rik Koster

   Kortom de slimme meter verplicht maken (hetgeen ook gaat gebeuren). Deze bevat zelf een gsm module dus geen internet van u nodig.

   Wat betreft de vakantie, niet iedereen kan deze gegevens ‘gewoon’ even bekijken. Deze gegevens zullen naar de netbeheerder gaan zodat zij daar actie op kunnen nemen. Je kunt toch ook niet even inloggen bij de netbeheerder om te zien wat de kerncentrales aan stroom opwekken?

   Een dergelijke ontwikkeling als deze is simpelweg noodzakelijk om ons stroomnetwerk toekomst bestendig te maken. Daar wil jij toch ook aan meewerken?

Geef een reactie

Of