Oranje stroom

Aanbieders van oranje stroom, zoals Powerpeers, Vandebron en Vrijopnaam zagen in 2017 dat maar liefst 27% van de consumenten kozen voor afname van oranje stroom bij hun. In 2016 was dit nog maar 8%. Er was halverwege dit jaar nog wel een lichte stijging van 2% te zien (t.o.v. 2018), maar de grootste groei lijkt wel bereikt. Europese groene stroom blijft daarentegen onverminderd populair.

Europese groene stroom

Bij maar liefst 56% van de energiecontracten die werden afgesloten via Pricewise koos de consument voor Europese groene stroom. Dit komt omdat de consument wel steeds duurzamer denkt, maar ook nog steeds op de centjes let. Duitse windenergie is bijvoorbeeld 3 tot 5 keer goedkoper dan Nederlandse windenergie. Halverwege 2019 kozen 87% van de consumenten voor Europese of Nederlandse duurzame stroom.

Grijze stroom

In 2015 werd in 43% van de energiecontracten gekozen voor grijze stroom, terwijl dit percentage halverwege 2019 nog maar 17% is. De keuze voor grijze stroom blijft daarmee dalen. Grijze stroom is inmiddels al niet meer standaard goedkoper dan groene stroom, waardoor consumenten makkelijker kiezen voor een duurzamere optie. Waardoor de vraag naar grijze stroom langzaam lijkt te verdwijnen.

Meer over duurzame energie

verhoudingen stroom

Bron: Pricewise

Geef een reactie