Drempel

Dit percentage blijkt uit een onderzoek onder 1.062 Nederlanders in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau. Ook de terugverdientijd van zonnepanelen wordt vaak overschat, 43 procent van de Nederlanders denkt dat deze langer dan tien jaar is. Bregtje Bos van het HIER klimaatbureau: “Zonnepanelen zijn een heel goede investering. Zeker met het oog op toekomst waarin we gaan wonen zonder aardgas. De aanschafprijs is voor veel mensen een drempel, maar die is lager dan veel Nederlanders denken. Liggen de panelen eenmaal op je dak, dan bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je stroomrekening en verdien je de aanschafprijs gedurende de levensduur van zo’n 25 jaar dubbel en dwars terug.

salderen of subsidie

Aanschafkosten

10 zonnepanelen kosten volgens het HIER klimaatbureau gemiddeld 4.600 euro inclusief installatie. Maar liefst 57 procent van de Nederlanders denkt echter dat de prijs hoger is dan 5.000 euro, waarvan bijna de helft zelfs meer dan 7.500 euro denkt. Vrouwen schatten de kosten van zonnepanelen vaker te hoog in dan mannen; 29 procent van de vrouwen denkt dat 10 zonnepanelen duurder zijn dan 7.500 euro tegenover 22 procent van de mannen. Aan de andere kant schat 7 procent van de Nederlanders de prijs van zonnepanelen juist te laag in, namelijk lager dan 2.500 euro. Vooral mannen zijn optimistisch over de prijs, 11 procent van de mannen denkt dat 10 zonnepanelen goedkoper zijn dan 2.500 euro tegenover 3 procent van de vrouwen.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is volgens het HIER klimaatbureau gemiddeld 8 tot 10 jaar, maar 43 procent van de Nederlanders denkt dat deze langer is dan 11 jaar en ruim eenderde daarvan denkt zelfs langer dan 15 jaar. Ook hier zijn mannen iets optimistischer over dan vrouwen. Van de respondenten schat 8 procent de terugverdientijd te laag in, namelijk korter dan 5 jaar.

Bron: HIER Klimaatbureau, Solarmagazine

Geef een reactie