Onderzoek rol zonnepanelen woningbrand

Wiebes juicht het toe dat brancheorganisatie Holland Solar en Uneto-Vni een onafhankelijk onderzoek willen naar de rol van zonnepanelen bij woningbranden. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Ook zal er gekeken worden naar vergelijkbare onderzoeken in onze buurlanden. Het doel van het onderzoek is om bepaalde verbanden te ontdekken en welke rol de installatie van zonnepanelen hierin speelt.

Ontwikkeling vertrouwen consument

De afgelopen zomer ontstonden er meerdere branden bij woningen waarop zonnepanelen aanwezig waren. Niet gezegd is, dat de zonnepanelen ook de daadwerkelijke oorzaak van de woningbranden waren. De ontwikkeling van het vertrouwen van consumenten in hun zonnepanelen is wel zorgelijk. Wiebes vindt het daarom belangrijk om dit te onderzoeken, maar zegt tegelijkertijd ook dat het aantal woningbranden, waarbij zonnepanelen aanwezig zijn zéér beperkt is. Reden tot acute paniek is er dus niet.

Installatienorm NEN1010 zonnepanelen

Minister Wiebes geeft daarnaast aan dat alle zonnepanelen, omvormers en installatiematerialen, die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn voldoen aan alle wettelijke normen en eisen. Ook de eisen aan de installatie van zonnepanelen zijn geborgd in de NEN1010. Dat de zonnepaneleninstallatie voldoet aan deze installatienorm is de verantwoordelijkheid van de eigenaar of gebruiker van het pand. Een erkend installatiebedrijf kan er voor zorgen dat de zonnepanelen ook daadwerkelijk veilig en kundig worden geïnstalleerd.

Kamerbrief Wiebes

Meer over zonnepanelen

Bron: Ministerie van Economische Zaken & Klimaat

Geef een reactie