Meer duurzame energie opgewekt met zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen is dit jaar met een kwart gestegen ten opzichte van vorig jaar. Op dit moment hebben 2 miljoen huizen zonnepanelen, tegenover 1,5 miljoen vorig jaar. Een derde van de koopwoningen en een zesde van de sociale huurwoningen heeft inmiddels zonnepanelen op het dak. Bovendien waren er dit jaar meer zonuren, wat heeft geleid tot een opwekking van 40 procent meer stroom met de zonnepanelen.

Nederland staat in de top tien van de wereld

Dit jaar is Nederland op de mondiale ranglijst van zonne-energieproductie in de top tien beland. Ondanks de ligging ver van de warme evenaar. Heeft ons land de afgelopen vijf jaar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië ingehaald. Hierdoor bevindt Nederland zich nu samen met Spanje op eenzame hoogte. Ook de opwekking van windenergie is gestegen met 17 procent. Er zijn meer windturbines geplaatst en er was iets meer wind. Inmiddels is 41 procent van alle gebruikte elektriciteit in Nederland duurzaam opgewekt, wat een stijging is van eenderde ten opzichte van een jaar geleden.

Niet alleen elektriciteit

Energieopwek houdt niet alleen rekening met elektriciteit, maar met alle vormen van energieverbruik, waaronder warmte en transport. Momenteel is elektriciteit goed voor 20 procent van het energieverbruik in Nederland, maar dit percentage zal toenemen doordat industriële processen, transport, koken en verwarmen in toenemende mate elektrisch worden uitgevoerd.

Bron: Energieopwek

Wat merk jij van de extra opwek?

Meer nieuws lezen over zonnepanelen

Geef een reactie