Innovatief experiment voor elektrisch rijden

Het experiment geeft inzicht in het gebruiksgemak, kosten, storingsgevoeligheid en onderhoud. Mocht blijken dat één van de twee manieren niet goed bevalt dan zal het oplaadpunt niet worden weggehaald. Het oplaadpunt kan dan worden gebruikt totdat deze afgeschreven is, dat zal ongeveer met zo’n 15 jaar zijn.

Laadtaarnpaal

Een laadtaarnpaal is een oplaadpunt voor auto’s dat verwerkt zit in een lantaarnpaal. De laadtaarnpalen moeten er in de eerste helft van 2023 jaar staan.  Het gaat om vier stuks waarbij de stopcontacten in de lantaarnpaal zijn verwerkt. Deze worden vervolgens gecombineerd met een reguliere laadpaal. De gemeente laat weten dat er zo een laadplein ontstaat. Daarnaast is er ook een variant van een aparte laadpaal dat stroom van een lantaarnpaal aftapt.

Gemeente Renkum

In de gemeente Renkum zijn in juli 2022 al een aantal laadtaarnpalen geïnstalleerd. Renkum geeft daarbij aan de eerste gemeente in Nederland te zijn waar automobilisten hun elektrische auto kunnen opladen aan een lantaarn met een ingebouwd oplaadpunt. De partijen die de paal hebben ontwikkeld zoals Liander en investeringsmaatschappijen houden de prestaties en het gebruik nauwkeurig bij.

Straatpluggen

Een straatplug is een oplaadpunt dat uit de straat omhoog komt als het met een druppel of pas geactiveerd wordt. Waar deze straatpluggen precies komen in de gemeente Zaltbommel en Brakel is nog niet bekend. StreetPlug in Tholen is de fabrikant en geeft aan dat het een waterdicht ondergronds oplaadpunt is ten grote van twee stoeptegels. Als alternatief voor de laadpaal biedt StreetPlug de plug voornamelijk aan in historische binnensteden. Er zijn al enkele proeven gaande in Rotterdam en op het historische Abdijplein bij het provinciehuis in Middelburg. Daarnaast is ook Gorinchem geïnteresseerd in de straatplug. StreetPlug is opgestart in 2015 met een ondergronds oplaadpunt. In 2021 heeft StreetPlug de top 10 behaald van de innovatieve top 100 van de Kamer van Koophandel.

Elektrisch rijden

Meer nieuws lezen over elektrisch rijden

Geef een reactie