Is een kokendwaterkraan energiezuinig?

Het antwoord daarop is afhankelijk van hoe vaak je de kokendwaterkraan gebruikt, de samenstelling van het gezin en hoever deze van de cv-ketel of warmtepomp af zit. Een kokendwaterkraan heeft 10 Watt aan energie nodig om het water continue kokend te houden, wat neerkomt op een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 511 kWh. Ter vergelijk, een normale waterkoker verbruikt 35 kWh per jaar. Op het oog lijkt de kokendwaterkraan dus geen voordeel op te leveren in het energieverbruik.

Besparen met een kokendwaterkraan?

Ondanks dat het jaarlijkse elektriciteitsverbruik hoger ligt dan bij een waterkoker meent de fabrikant wel dat een gemiddeld huishouden met de een kokendwaterkraan COMBI+ reservoir 264 kWh aan energie en 3285 liter water bespaart. De COMBI+ versie is een alles-in-één kraan die naast kokend water ook warm en koud water levert. Deze besparing is wel op basis van een aantal aannames.

Organisaties en deskundigen raden een kokendwaterkraan die alléén kokend water geeft af, omdat deze naast het handige aspect van meteen kokend water geen winst oplevert op het gebied van energieverbruik, waterverbruik of duurzaamheid. Bovendien heb je dan altijd nog een extra kraan nodig voor koud/warm water.

Gemakkelijk of toch duurzaam?

Een kokendwaterkraan is misschien toch meer een luxe en gemaksproduct dan dat deze werkelijk bijdraagt aan het verduurzamen van de woning. Je kunt immers ook gewoon gepast water koken in de waterkoker, waarmee een groot deel van de geopperde winst van de kokendwaterkraan wegvalt. Ten opzichte van huishoudens die water op gas verwarmen levert de kokendwaterkraan COMBI+ wel winst op in het water- en energieverbruik. Deze past dus enigszins in de huidige tijdsgeest waarin we van het aardgas overstappen naar elektriciteit

Tips om energie te besparen

Bron: Quooker, Milieucentraal

  • Jouw feedback
  • 0   0
Wat vind jij van de kokendwaterkraan?

Meer nieuws lezen over energie besparen

Geef een reactie