Een doorbraak in de energieopslag

Het bedrijf Form Energy is bezig om 1GWh demosysteem te bouwen, waarbij de verwachting is dat deze rond 2025 gelanceerd wordt. De doorbraak van de Iron-Air batterij draagt een bijdrage aan een veilig en koolstofvrij elektriciteitsnet. Form Energy wordt gesteund door onder andere Bill Gates en Jeff Bezos. Samen zijn ze er klaar voor om het tij te keren in de opslag van hernieuwbare energie met de Iron-Air batterij. De batterij is ontworpen om meerdere dagen stroom te kunnen opslaan door roest om te zetten in metallisch ijzer en tijdens het opladen en energie vrij te geven als het ijzer weer roest. Dit proces heet omkeerbaar roesten en is een oplossing voor langdurige energieopslag.

De toekomst voor energieopslag

De Iron-Air batterij is gemaakt van veilige materialen zoals ijzer, water en lucht en is daarom het meest kosteneffectief. Door de lage kosten en de mogelijkheid om de opslag uit te breiden bied een veelbelovende economische oplossing. De batterij kan stroom opslaan tijdens perioden van weinig hernieuwbare opwekking, het kan helpen met het uitbreiden van de transmissiecapaciteit zonder nieuwe infrastructuur en kan worden toegepast voor het waarborgen van de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk onder extreme weersomstandigheden. De verwachting is om in 2025 online te gaan wat een doorslag is op het gebied van hernieuwbare energie.

Economisch concurrerend en milieuvriendelijk

Het energiebedrijf Xcel Energy in de VS zet meer dan 50% van zijn opwekkingscapaciteit om naar hernieuwbare bronnen en gaat de Iron-Air batterijen gebruiken om kolengestookte energiecentrales te vervangen. De kosten voor het vrijgeven van energie van de Iron-Air batterijen is vergelijkbaar met die van kolengestookte centrale. Hierdoor is deze technologie economisch concurrerend en milieuvriendelijk. De lange opslagduur van de batterij kan nutsbedrijven voor vier dagen voorzien van elektriciteit.  Daarnaast kunnen de batterijen overal geplaatst worden, zelfs in stedelijke gebieden.

Meer over energieopslag

Bron: Form Energy

  • Jouw feedback
  • 4   0

Geef een reactie