Hoe werkt infrarood verwarmen?

De panelen van Greeniuz zijn expliciet ontwikkeld als hoofdverwarming. Dat is bijzonder, omdat er wordt aangenomen dat infrarood verwarmen niet heel zuinig is voor je energierekening. Daarom wordt infrarood verwarmen vaak gebruikt als een bijverwarming. Door geavanceerde thermostaten per ruimte zouden de infraroodpanelen zo zuinig mogelijk horen te zijn. Gemiddeld verbruiken de panelen zo ongeveer 2500 watt als er op 21 graden wordt verwarmd. In verhouding met een wasmachine of vaatwasser van 2200 watt en een stofzuiger die op 1000 watt zit, is het verbruik van de panelen te overzien. Zodra een infraroodpaneel de juiste warmte heeft bereikt begint het warmtestraling te verspreiding. De infraroodpaneel verwarmt niet de lucht maar alle objecten en meubels binnen de ruimte.

Wat zijn de voor- en nadelen van infrarood verwarmen

Verwarmen van infrarood is een moderne manier en biedt een aantal interessante voordelen maar ook een aantal nadelen zoals bij elk verwarmingssysteem het geval is.

Voordelen van infrarood verwarmen

Geen ongewenste luchtcirculaties

Doordat de infraroodpanelen stralingswarmte afgeven aan de ruimte in plaats van aan de lucht zoals met radiatoren het geval is, is er geen convectie bij infraroodpanelen. Conventie ontstaat doordat de warme lucht opstijgt via het plafond en vervolgens weer daalt naar de radiator, hier kunnen luchtcirculaties door ontstaan. Huisstof en andere soorten stof worden door de luchtstromingen door het huis verspreid. Bij infraroodpanelen is er minimaal tot geen sprake van convectie.

Eenvoudige installatie

De installatie van de infraroodpanelen is zeer eenvoudig en snel. Daarnaast is er geen onderhoud nodig, waardoor je jaarlijks geld kan besparen.

Moderne afwerking en uitstraling

De infrarood verwarming zijn in verschillende materialen verkrijgbaar zodat ze goed aansluiten in elk woonstijl. De infrarood verwarmingen zijn makkelijk weg te werken door ze bijvoorbeeld in de badkamer achter de spiegel te laten plaatsen. Hiermee wordt er ruimte bespaard.

Nadelen van infrarood verwarmen

Juiste positionering is belangrijk

Infrarood verwarming geeft gericht warmte af, daarom is het belangrijk dat de panelen op de juiste plek gemonteerd worden. Als dit niet gebeurt dan ontstaan er in een ruimte erg warme zones en hele koude zones. Met een beperkte oppervlakte is het niet zo ingewikkeld maar als het neerkomt op een grote L-vormige woonkamer dan is goede positionering erg belangrijk om geen koude zones te krijgen.

Elektriciteitsdraden

Het wegwerken van elektriciteitsdraden kan als nadelig worden ervaren in lastige situaties zoals bij een wandpaneel.  Waarschijnlijk is er niet bij elk paneel een stopcontact in de buurt, hier zou dus goed over nagedacht moeten worden bij de plaatsing van een infraroodpaneel.

Energie besparen mogelijk

Het is mogelijk om met infrarood verwarmen energie te besparen. Het is dan wel belangrijk om aandacht te besteden aan de wijze waarop de verwarming word gebruikt. Wanneer er niemand in een ruimte is hoeft daar de paneel ook niet aan te staan. Met een goede thermostaat en aanwezigheidssensor kun je de panelen slim aansturen, en alleen verwarmen waar iemand aanwezig is. Door slim te verwarmen kan er dus energie worden bespaard.

Is infrarood verwarmen schadelijk voor de gezondheid?

Nee, de de straling van de infrarood verwarming is niet schadelijk voor de gezondheid. Infrarood panelen maken gebruik van lange golven straling en is te vergelijken met die van de zon.

Bron: Greeniuz

Alternatieve verwarming
Meer over duurzame warmte

Eén reactie op “Infrarood verwarmen een oplossing om te besparen op gas”

  1. Henk DerHaag

    Ja ik vraag mij toch iets af beweging sensoor zijn die reeds in gebouw in deze infrarood of moet je er met de aan koop echt op letten
    Bij de meeste verwarming platen wordt het niet vermeld hoe kom ik daar achter.

Geef een reactie