Een hittegolf en zonnepanelen, het lijkt voor zonnepanelenbezitters een goede combinatie. Want hoe warmer, hoe meer zonkracht, hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen is de gedachte. Toch gaan extreme hitte en zonnepanelen niet zo goed samen.

Hittegolf! Goed voor je zonnepanelen

      1275x gezien   0 reacties

Hittegolf bleef uit

Een echte hittegolf bleef dit jaar uit en dat was eigenlijk goed nieuws voor mensen met zonnepanelen, daar dat vorig jaar wel anders was. Het aantal volle zonuren was in de zomerse periode van vorig jaar wel iets hoger met 451 en blijft dit jaar steken op 428, wat iets minder goed nieuws is. Maar misschien wacht ons nog een zonnige septembermaand. Vorig jaar leverde die nog 146 extra zonuren op.

Energieverlies zonnepanelen bij hittegolf

Veel mensen denken dat een hoge temperatuur ook een hogere opbrengst betekent. Dat is echter niet zo, want de ideale omstandigheden zijn namelijk 25 graden bij een lichtintensiteit van 1000W per vierkante meter. Bij een hittegolf wekken zonnepanelen zomaar 20 procent minder elektriciteit op, omdat de temperatuur van het paneel op kan lopen tot wel 65 graden. Onderzoek wijst zelfs uit dat bij elke graad boven 25 graden Celsius je 0,5 procent aan opbrengst inlevert.

Koelen zonnepanelen

Het koelhouden van je zonnepanelen is daarom erg belangrijk. Een zuchtje wind doet wonderen, maar natuurlijke ventilatie kan niet altijd. Mechanische ventilatie kan dan uitkomst bieden, maar laat wel uitrekenen of dit opweegt tegen het opbrengstverlies. Mechanische ventileren kost natuurlijk ook stroom. Nog beter is om voldoende ruimte tussen de zonnepanelen te laten en ook de panelen niet te dicht op het dak te plaatsen. Zo kan de wind zorgen voor een passieve koeling van het zonnepaneel.

Soort zonnecel belangrijk

Ook het soort zonnepanelen kan tijdens een hittegolf (boven de 25 graden Celsius) een groot verschil maken. Polykristallijne zonnecellen verliezen een half procent per graad, terwijl de monokristallijne zonnecel het met 0,40 procent iets beter doet. Dunne film zonnepanelen verliezen het minst tijdens extreme hitte, namelijk 0,20 procent per graad. De meestverkochte zonnepaneel is de monokristallijne.

Geef een antwoord