Eerste hittegolf

Nederland zit momenteel volop in de eerste hittegolf van het jaar. Mensen met zonnepanelen wrijven zich al in de handen, want hoe meer zon des te meer energie de zonnepanelen opwekken. Maar is dat wel zo?

Helaas, dat is niet zo, want de ideale omstandigheden zijn namelijk 25 graden bij een lichtintensiteit van 1000 Watt per vierkante meter. Bij een hittegolf wekken zonnepanelen zomaar 20 procent minder elektriciteit op, omdat de temperatuur van het paneel op kan lopen tot wel 65 graden. Onderzoek wijst zelfs uit dat bij elke graad boven 25 graden Celsius je 0,5 procent aan opbrengst inlevert.

Koelen zonnepanelen

Het koelhouden van je zonnepanelen is daarom erg belangrijk. Een zuchtje wind doet wonderen, maar natuurlijke ventilatie kan niet altijd. Mechanische ventilatie kan dan uitkomst bieden, maar laat wel uitrekenen of dit opweegt tegen het opbrengstverlies. Mechanische ventileren kost natuurlijk ook stroom. Nog beter is om voldoende ruimte tussen de zonnepanelen te laten en ook de panelen niet te dicht op het dak te plaatsen. Zo kan de wind zorgen voor een passieve koeling van het zonnepaneel.

Soort zonnecel belangrijk

Ook het soort zonnepanelen kan tijdens een hittegolf (boven de 25 graden Celsius) een groot verschil maken. Polykristallijne zonnecellen verliezen een half procent per graad, terwijl de monokristallijne zonnecel het met 0,4 procent iets beter doet. Dunne film zonnepanelen verliezen het minst tijdens extreme hitte, namelijk 0,2 procent per graad. De meest verkochte zonnepaneel is de monokristallijne zonnepaneel.

Hoe doen jouw zonnepanelen het?
Meer nieuws over zonnepanelen

Alles over zonnepanelen

Geef een reactie