Alles over zonnepanelen zonne-energie

Zelf energie opwekken met zonnepanelen is verreweg de eenvoudigste manier om zelf duurzame energie te produceren. In dit artikel vertellen we je uitgebreid wat je moet weten over zonnepanelen. Wat doen ze? Welke soorten zijn er? Wat leveren ze op?

Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Onderstaande overzicht is opgesteld op basis van de gemiddelde prijs in 2021 (inclusief installatiekosten en btw). De opbrengst is op basis van 90 procent van het vermogen en gaan uit van een optimale dakopstelling, zonder schaduw.

terugverdientijd zonnepanelen

Gemiddelde terugverdientijd

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald. De gemiddelde terugverdientijd ligt daardoor tegenwoordig tussen de 7 en 10 jaar. Dit komt onder andere door de gunstige salderingsregeling. Andere belangrijke factoren voor de terugverdientijd zijn de ligging van de zonnepanelen, het soort zonnepaneel, onderhoud, maar ook de plaats waar je woont.

Onderhoud en schoonmaken zonnepanelen

Onderhoud aan zonnepanelen is belangrijk om het rendement zo optimaal mogelijk te houden. Ook voor de veiligheid is dit natuurlijk belangrijk. Het advies is om één keer per 3 jaar de installatie te laten controleren door een erkend installatiebedrijf. Maak de zonnepanelen ook af en toe schoon met water en een zachte doek of laat hiervoor een specialist langskomen.

Verzekeren zonnepanelen

Bij een eigen woning vallen de zonnepanelen onder je opstalverzekering. Geef wel aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen hebt geplaatst. Voor mensen met een huurwoning vallen de zonnepanelen onder de opstalverzekering van de huurvereniging. Technische mankementen vallen niet onder de opstalverzekering. Hier hoef je dus geen meerkosten voor te berekenen.

Opbrengst zonnepanelen per regio

Voor de opbrengst van je zonnepanelen maakt het nogal uit waar je in Nederland woont. In onderstaande afbeelding zie je hoeveel kWh per KWp de theoretische opbrengst is per regio in Nederland.

Opbrengst zonnepanelen 2020
2021 soorten zonnecellen zonnepanelen

Zonnecellen

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, die worden opgeladen door de zon. Een zonnecel vangt lichtstralen op die zorgen voor een stroming van elektronen, waardoor er elektriciteit ontstaat. De metalen laag in de zonnecel slaat deze energie vervolgens op. Om een zonnepaneel te vormen zijn er dus een groot aantal zonnecellen nodig. De meest gebruikte zonnecellen zijn de monokristallijne of de polykristallijne.

Monokristallijne zonnecel

De meeste zonnepanelen hebben monokristallijne zonnecellen. Het productieproces van deze monokristallijne cellen is intensief en neemt veel tijd in beslag. Zo worden de zonnecellen na het stollingsproces nog bewerkt. Hierdoor is een zonnepaneel met monokristallijne zonnecellen duurder, maar deze wekken hierdoor ook meer elektriciteit op. Een monokristallijne zonnepaneel is geschikt voor grote en kleine daken.

Polykristallijne zonnecel

Polykristallijne zonnecellen worden niet meer bewerkt na het stollingsproces, zoals bij monokristallijne zonnecellen dat wel het geval is. Hierdoor verloopt het productieproces van polykristallijne zonnecellen veel sneller. Het voordeel is dus dat de productiekosten lager zijn, waardoor de de cellen goedkoper zijn. Daarentegen wekken polykristallijne zonnecellen wel minder efficiënt elektriciteit op dan monokristallijne zonnecellen. Een polykristallijne zonnepaneel heeft een opvallende blauwe kleur.

Micro kristallijnne zonnecel (dunne film)

Een dunne-film zonnecel (CIGS of CIS) is een zonnecel dat bestaat uit kleine kristalletjes. De actieve laag van deze zonnecel is dunner gemaakt, waardoor de panelen flexibel zijn. In deze panelen wordt de stof Seleen (Se) verwerkt. Deze stof zorgt voor een goede gelijkmatige structuur en verdeling van elektronen, waardoor dunne-film meer elektriciteit opwekken per vermogen (Wattpiek). De zonnecellen wekken juist minder elektriciteit op per oppervlakte, omdat ze meer ruimte nodig hebben. Dunne-film zonnepanelen blijven ook bij hogere temperaturen goed werken.

Glas-Folie en Glas-Glas

Van zowel mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn 2 varianten:

Glas-Folie

– Hoge degradatie (0,8% per jaar of hoger)
– 25 jaar vermogensgarantie
– 10 tot 12 jaar product garantie
– Slecht bestand tegen vocht en extreme weersomstandigheden (microcracks)
– Goedkoop in aanschaf

Glas-Glas

– Lagere degradatie (0,4% per jaar)
– 30 jaar vermogensgarantie
– 30 jaar product garantie
– Goed bestand tegen vocht en extra weersomstandigheden
– Duurder in aanschaf

Geschiktheid dak

Om te controleren of jouw dak wel geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen maak je gebruik van de Zonatlas. Deze handige website laat op een eenvoudige manier het potentieel voor zonenpanelen van jouw dak zien. Naar de Zonatlas.

Oplossingen voor schaduwvorming

Speciale optimizers of micro-omvormers lossen (deels) het rendementsverlies door schaduwvorming op. Als je gebruikt maakt van micro-omvormers heb je geen string-omvormer meer nodig. Bij optimizers is dat nog wel het geval. Sommige installatiebedrijven bieden standaard optimizers aan, maar deze leveren niet altijd het gewenste voordeel op. Laat je hierover dus goed informeren. Meer over power optimizers.

Ideale ligging 

Voor een optimaal rendement is de ideale ligging normaal gesproken pal op het zuiden. Wat de ideale ligging is hangt ook af van je persoonlijke woonsituatie. In sommige gevallen levert juist een oost-west opstelling van de zonnepanelen een hoger rendement. De ideale hellingshoek ligt zo tussen de 30 en 40 graden. Het is daarnaast ook belangrijk om schaduwvorming zoveel mogelijk te voorkomen.

2021-Ideale-opstelling-voor-zonnepanelen-oost-west-noord
2021-Ideale-opstelling-voor-zonnepanelen-zuid-oost-west

De aansluiting in de meterkast

Voor een gemiddelde set zonnepanelen van 3,5 KWp (12 zonnepanelen) heb je voldoende aan een standaard aansluiting van 1×35 ampère. Als je meer zonnepanelen plaatst, dan moet je de aansluiting laten wijzigen naar 3×25 ampère. De eenmalige kosten hiervoor verschillen per netbeheerder, maar liggen zo rond de 250 euro. De jaarlijkse kosten blijven gelijk. Voor installaties boven de 17 KWp (56 zonnepanelen) moet je rekening houden met extra jaarlijkse kosten. Bij een wijziging van de aansluiting zit gratis een slimme meter inbegrepen. Voor meer informatie neem je contact op met je netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Vervangen elektriciteitsmeter

De meeste mensen hebben tegenwoordig een slimme meter in de meterkast. Deze is standaard geschikt om de teruglevering van de zonnepanelen te meten. Als je nog geen geschikte meter hebt, dan vraag je deze aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder de meter gratis voor je. Check hier of jouw meter geschikt is.

Wijzigen groepenkast

Op een bestaande groep in de meterkast mag je maximaal 3 zonnepanelen plaatsen. Dit zijn meestal Plug & Play setjes met een maximaal vermogen van 600 Watt. In alle andere situaties moeten de zonnepanelen zijn aangesloten op een vrije groep. Aan het aansluiten van zonnepanelen op de meterkast zijn strenge eisen en richtlijnen verbonden. Lees hier meer over de eisen en richtlijnen.

Kies voor een gecertificeerde installateur

Als je een installatiebedrijf kiest, maak dan de keuze voor een installatiebedrijf dicht in de buurt die gespecialiseerd is in het plaatsen van zonnepanelen. Selecteer hieronder “zonnepanelen” als product en de provincie waar jouw installateur vandaan moet komen, om uit te komen bij de beste installateur van zonnepanelen in jouw regio.

Geen subsidie voor particulieren

Voor particulieren is er op dit moment geen subsidie voor zonnepanelen beschikbaar. Zakelijke gebruikers die een klein zonproject starten op een kleinverbruikersaansluiting ( t/m 3×80 ampère) kunnen gebruik maken van de ISDE subsidie. Meer over de ISDE subsidie.

Salderingsregeling

De salderingsregeling is een fiscale regeling voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. De huidige salderingsregeling blijft sowieso tot 2023 bestaan, maar wordt richting 2031 wel afgebouwd. Na deze periode ontvang je dan een vaste vergoeding voor de teruglevering van jouw zonnepanelen. Deze vergoeding spreek je af met de energieleverancier in het energiecontract. Om een vergoeding te krijgen moet de meter in de meterkast geschikt zijn voor de registratie van teruglevering. Check hier of jouw meter geschikt is.

Btw terugvragen

Meestal kun je ook de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen. Deze vorder je bij De Belastingdienst terug. Meer over btw terugvragen.

zelf zonnepanelen installeren

Ervaringdeskundige met zonnepanelen

Hessler Boermans heeft inmiddels al een aantal jaren zonnepanelen. In eerste instantie voor het milieu, maar het levert ook een flinke besparing op.

Wist je dat?

  • de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 7 en 10 jaar ligt? Snel terugverdiend!
  • een zonnepaneel wat anders is dan een zonneboiler? Een zonneboiler verwarmt alleen water.
  • een zonnepaneel minimaal 25 jaar meegaat? Let wel goed op de degradatie van de zonnepanelen!
  • PV voor Photo Voltaïsch staat? Dit zijn eigenlijk de zonnecellen in het zonnepaneel.
  • een optimizer voorkomt dat je opbrengst verliest bij schaduw? Optimizers zorgen ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk het hoogste vermogen geeft.
  • de degradatie van het zonnepaneel de kwaliteit bepaalt? Na 25 jaar leveren de meeste zonnepanelen nog maar 80% van het oorspronkelijke vermogen.
  • Nuttige pagina?
  • 21   1