Namens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Dialoogtafel, keerde SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland) al 45 miljoen euro aan schadevergoedingen uit aan Groningse huishoudens. In verband met de gasboringen en daaruit voortvloeiende aardbevingen hebben veel Groningers te kampen met schade aan hun woningen. Ongeveer de helft van de uitgekeerde claims wordt geïnvesteerd in zonnepanelen.

Verduurzaming Groningse landschap/

De Regeling Waardevermeerdering  zorgt dus voor een grote inhaalslag op het gebied van duurzaamheid in de Groningse provincie.  Sinds de invoering van de regeling heeft SNN ruim 19.000 schadeclaims ter waarde van 60 miljoen euro ontvangen. Het totale beschikbare budget is 120 miljoen euro. Tot het eind van dit jaar is de tijdelijke regeling nog van kracht. Het is niet bekend of de regeling wordt verlengd of deze straks een definitief karakter krijgt.

Aardbeving in Noord Nederland

 Foto: Overzicht bevingen in Noord Nederland

Nieuwe aardbevingen/

Afgelopen woensdag werd in het Groningse Hellum en het Drentse Emmen de zoveelste aardbevingen gevoeld. In Hellum had de beving een kracht van 3,1 en in Emmen 2,3 op de schaal van Richter. De beving in Hellum was de zwaarste gemeten dit jaar. De NAM gaf al aan dat beide bevingen de oorzaak zijn van gasboringen. Vanuit Hellum ontving het Centrum Veilig Wonen (CVW) tot nu 56 schademeldingen. Vanuit Emmen ontving het CVW nog geen meldingen.

Verlenging Regeling Waardevermeerdering/

Met de recente aardbevingen lijkt een verlenging van de Regeling Waardevermeerdering een logisch gevolg. Ook moet een uitbreiding van het gebied, waarvoor schadeclaims kunnen ingediend, niet worden uitgesloten. Toch ziet de provincie Groningen liever dat de gaskraan verder dicht wordt gedraaid, omdat de angst onder de Groningse bevolking met elke beving toeneemt.

Bron: SNN, CVW

Moet de gaskraan verder dicht? 

Discussieer mee!

Eén reactie op “Helft van Groningse schadeclaims voor zonnepanelen”

  1. Mia

    Dus straks heeft iedereen in Groningen zonnepanelen maar geen normaal staand huis meer?

Geef een reactie