Echt groen

Alleen als je stroom is opgewekt in eigen land, weet je zeker dat je groene stroom hebt. Veel energieleveranciers garanderen dat zij duurzame stroom uit zon en wind leveren. Toch staat Nederland onderaan de lijst van EU-landen met een laag percentage energie dat duurzaam wordt opgewekt, dus waar komt deze duurzame stroom dan vandaan? Energieleveranciers kopen voor een kleine prijs groene stroomcertificaten op uit het buitenland. Op deze manier maken zij hun "grijze stroom" groen zonder dat deze duurzaam is opgewekt in Nederland. In Nederland blijkt dat er meer dan 40 sjoemelstroom producten worden verkocht. Deze duurzame stroom draagt niet bij aan duurzame opwekking van Nederland, omdat het wordt geïmporteerd uit het buitenland.

Sjoemelstroom

Het is belangrijk om goed op te letten welk product je kiest. Eva van der Weiden van HIER vertelt:’’ We zien wel dat er de afgelopen jaren veel is veranderd in de naamvoering van producten. Veel energieleveranciers zijn inmiddels transparanter over de herkomst van stroom en noemen hun product bijvoorbeeld Europese Wind of Nederlandse Wind. Een groot deel van de Nederlanders weet echter niet dat dit onderscheid belangrijk is. Zo zijn EcoStroom van Eneco en Groenestroom van Essent niet echt groen. Beide leveranciers bieden ook windenergie uit Nederland aan, die wel écht groen is.’’

Groene stroom checker

HIER heeft een geactualiseerde Groene stroom checker, waarop de meest recente stroometiketten staan. HIER verzamelt de informatie van de energieleveranciers over de herkomst van deze stroomproducten, aangevuld met eigen informatie. Met de Groene stroom checker kan je makkelijk de samenstelling van alle duurzame stroomproducten die worden aangeboden controleren. Vertel ons, is jouw stroom écht groen?

Meer over duurzame energie

Geef een reactie