Invoerheffing

Om het dumpen van goedkope Chinese zonnepanelen op de Europese markt te stoppen heeft de Europese Commissie enkele heffingsmaatregelen genomen. Op deze manier wordt voorkomen dat er een oneerlijke concurrentiestrijd ontstaat tussen Europese en Chinese fabrikanten. De antidumpheffing geldt bij invoer van zonnepanelen die van oorsprong uit China komen of rechtstreeks uit China wordt geïmporteerd. Sinds de definitieve invoering van deze heffing besteedt de Douane extra aandacht aan de invoer van zonnepanelen uit Azië.

NIEUWSFOTO Friese importeur van zonnepanelen ontduikt importheffing

 Foto: Chinese zonnepanelen

Verdenking

De FIOD vermoedt dat een Friese importeur panelen uit China invoert, maar de invoerheffing ontduikt door gebruik te maken van vervalste stickers, facturen en vrachtbrieven. De Chinese zonnepanelen wordt overgeladen in de havens van Maleisië en Taiwan.  Op deze manier lijken de panelen afkomstig uit de omringende landen waar de antidumpheffing niet geldt.

Onderzoek

De FIOD heeft op 5 maart bij verschillende installateurs van zonnepanelen in Friesland invallen gedaan. Bij deze invallen is de administratie doorzocht en zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen. In dit onderzoek hebben Douane, FIOD en OM nauw samengewerkt.

Geef een reactie