Defecten

De inspecteurs van het Chinese General Administration of Quality Supervision, Inspection & Quarantine vonden de fout in de anti-reflectiecoating. Deze laag zorgt voor de  weerkaatsing van het zonlicht op het glas en dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen meer zonlicht opvangen. Veertig procent van het glas uit de oostelijke provincie Jiangsu vertoont deze gebreken.

Productie in China

China was de grootste producent van zonnepanelen in 2013. Ook in 2014 zorgt China voor een kwart van de wereldwijde productie, volgens persbureau Bloomberg. Het totaal aantal geplaatste productie-installaties in China is de laatste 3 jaar bijna vertienvoudigd, naar 33 gigawatt. China heeft als doel gezet dat in 2030 20 procent van de opgewekte energie in het land duurzaam is.

Dutch Windwheel

europese zonnepanelen fabrikanten

 Foto: Medewerkers van een Chinese zonnepanelenfabrikant

Kwaliteitsdiscussie

De kwaliteit van Chinese zonnepanelen staat al langer ter discussie. In 2013 werd zowel door Europa als de Verenigde Staten grote vraagtekens geplaatst bij de kwaliteit van de zonnepanelen uit China. Zo bleek dat Scheuten Solar Systems maar liefst 650.000 Multisol-panelen met een defecte aansluitdoos plaatste in Europa. Dit had 15 dakbranden tot gevolg. De vraag is of deze reeks incidenten toeval was of dat dit een structureel probleem vormt binnen de PV-branche. Het nieuwe onderzoek  welke is gedaan door de inspecteurs, heeft hier in elk geval geen positieve invloed op.

Bron: SolarMagazine, Bloomberg

5 reacties op “Chinese zonnepanelen voor eigen markt vertonen defecten”

 1. ZEP

  Beste Wim,

  De bronvermeldingen heb ik toegevoegd. Het onderzoek is uitgevoerd door het Chinese General Administration of Quality Supervision, Inspection & Quarantine en gaat over kwaliteit van de zonnepanelen die bestemd zijn voor de Binnenlandse markt, zoals ook aangegeven in de berichtgeving.

  Groeten,
  Arnold

 2. Wim

  Ja, wat een stemming makerij, krijg wel mijn twijfels over de objectiviteit van deze (Enexis) site. Graag zou ik willen horen waar ZEP deze informatie vandaan heeft(bronvermeldingen). Heb persoonlijk al vier jaar ervaring, met Chinese zonnepanelen, nooit problemen gehad en de opbrengst is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Prijs/qualiteit is dus prima, en geeft mij een mooi korte terugverdientijd van de installatie.
  Gr. Wim

 3. Schuldink

  inderdaad een baggerbericht
  in china worden o.a.
  amper zonnepanelen geplaatst.

  gezien de concurentie worden er in europa ook zonnepanelen geproduceerd die via de achterdeur uit china komen

  als een installateur goed aanlegt komt er ook geen brand want over de contacten zit altijd een diode.
  de stekers van daar zijn dezelfde als van hier en daar gekocht

  zij zullen ze wel uit vietnam of zo betrekken.
  Nog goedkoper en geen importheffing betalen
  ik heb al vele containerladingen binnen laten komen en tot op heden moet ik de eerste defecte nog tegenkomen

  en wie zijn die inspecteurs dan wel?
  bert

 4. Mia

  Verontrustend bericht vooral. Waarom gaat de Friese installateur Zonderland over tot het preventief vervangen van de reeds geplaatste Chinese!! Risun zonnepanelen? Zie Solar Magazine.

  Ik vind je reactie wat veroordelend, op z’n minst 😉

 5. Th. v Berne

  Wat een tendentieus baggerbericht! Scheuten- solar was notabene een Nederlands bedrijf die hun eigen panelen maakten!

Geef een reactie