Stijgende kosten, maar dalende trend

Volgens de cijfers van juni 2023 betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar € 2.320,- meer energie, wat een stijging van 37% betekent in vergelijking met juni 2022. Toch biedt deze prijsstijging een lichtpuntje aangezien de energieprijzen eind vorig jaar nog zwaarder drukten op huishoudbudgetten. Destijds reikte de jaarlijkse energierekening tot ongeveer € 3.000,- als gevolg van snelstijgende energieprijzen en de toename van duurdere leveringscontracten.

Invloed van beleidsmaatregelen en contracten op de energierekening

Het CBS heeft ook het prijsplafond, dat aan het begin van dit jaar werd ingesteld meegenomen in de berekeningen, waardoor het totale bedrag voor huishoudens nu lager uitvalt dan eind vorig jaar. Bovendien bieden steeds meer energieleveranciers voordelige, langdurige contracten aan nu de gas- en elektriciteitsprijzen dalen. Deskundigen voorspellen dat deze dalende prijstrend zich dit jaar zal voortzetten.

Efficiënter energiegebruik

Het feit dat veel huishoudens hun energieverbruik hebben verminderd vanwege de hoge tarieven draagt ook bij aan de beperking van de stijging. Het gebruik van aardgas is merkbaar afgenomen, waarbij Nederlanders gezamenlijk ongeveer 25% minder hebben gestookt dan in 2021. Een deel van deze daling is te danken aan de milde winter. Het elektriciteitsverbruik vertoont eveneens een afname, mede dankzij het groeiende aantal zonnepanelen op Nederlandse daken.

Individuele variaties van de energierekening

Het CBS benadrukt dat de gepresenteerde prijzen gemiddelden zijn en dat de daadwerkelijke hoogte van de energierekening sterk kan variëren per huishouden. Dit is namelijk afhankelijk van het verbruik, de woning en het type energiecontract. Zo zal een alleenstaande in een nieuw appartement jaarlijks € 1.290,- betalen, terwijl een alleenstaande in een oude middelgrote rijtjeswoning ongeveer € 2.180,- kwijt is.

Verwarming een graadje lager

Wat ook goed helpt om de energierekening te verminderen is om de verwarming in de winter een tot twee graden lager in te stellen. Dit bewustzijn van ons energieverbruik is van groot belang, waarmee een gedragsverandering wordt gecreëerd. Bewuster zijn van het energieverbruik door een iets lagere temperatuur binnenshuis: Het blijft essentieel om de verwarming lager te zetten wanneer je afwezig bent. Dit heeft zowel energie- als kostenbesparende voordelen. De ervaring leert immers dat een binnentemperatuur van 19 graden tijdens de winter ook zeer comfortabel is.

Tips om energie te besparen

Bron: CBS

 • Jouw feedback
 • 0   0

3 reacties op “Energierekening huishoudens stijgt met 37%”

 1. Jan

  Roger boerdijk, Wat je hier schrijft is helemaal niet overdacht en oliedom. Schakel de zonnepanelen gewoon uit als je denkt dat er iemand anders geld aan verdient. Hiermee bespaar je op de levensduur van je omvormer. Je airco’s hebben ook een bepaald aantal draaiuren, dus onnodig inschakelen kost je alleen maar i.p.v. dat het opbrengt. Verder moet je toch behoorlijk wat panelen hebben liggen om 4 airco’s draaien te houden en eventueel noch wat kachels, anders trek je gegarandeerd stroom in en kost het je geld. Dit zou je wel kunnen doen als je een dynamisch contract neemt en de stroomprijs is meer dan 17 cent negatief, zoals laatst -61 cent, dan ga je verdienen, maar schakel de panelen dan wel eerst uit.

 2. F.A.M. De brie

  De grote mank in al deze is dat er geen toezicht is het instituut om dit te doen werkt niet,de lobbyisten zijn hier al net zo actief als in Den Haag om de salderend af te schaffen.En er is nog iets VanDeBron is een dochter van Essent die mag een balletje opgooien en klanten verliezen,als de commotie en verontwaardiging van het publiek uit blijft kan het grote graaien beginnen voor de rest van de leveranciers.Het schandalig was deze week voor mij de uitspraak van de woordvoerder VDBRON dat de vervuiler betaalt,zo zijn we in 5jaar van klimaat bewust naar vervuiler gegaan dankjewel hoor energie bedrijven.

 3. roger boerdijk

  “Wat ook goed helpt om de energierekening te verminderen is om de verwarming in de winter een tot twee graden lager in te stellen.”

  Oh, dus van 14 naar 12? Welke van de mensen die dit constant uitblaten volgt mij daarin, CV de hele winter op 12 graden?

  Verschillende jaren de CV daadwerkelijk op 14 gehad, gasverbruik tussenwoning zat daardoor op 400 m^3. Ondertussen verwarmen we gericht de ruimte waarin we aanwezig zijn met airco’s, totale gasverbruik zit onder de 250m^3 (en dat is dan voornamelijk lang douchen, daarop bezuinig ik niet).

  Als die Vandebron plannen doorgaan (en andere leveranciers volgen) gaat dit wel veranderen: In die zomer alle 4 de airco’s aan (ongeacht of we in de ruimte zitten) om “de energie te gebruiken als die gegenereerd wordt” en indien nodig in de tuin aan aantal aangestuurde electrokachels die de overproductie van stroom “opbranden”. Als ik geen eerlijke stroom krijg als ROI voor mijn investering van duizenden euro’s, dan de energieleverancier ook niet.

Geef een reactie