Slimme meter

Sinds 2016 is de slimme meter de standaard in onze meterkast. Deze meter is slim, omdat deze op afstand uit te lezen is. De slimme meter is dus een handige tool om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Je energieleverancier biedt diensten aan die indirect (met 1 dag vertraging) inzicht in je energieverbruik geven, zoals een app of eigen account, maar je kunt ook een los apparaat direct aan de slimme meter koppelen.

Direct inzicht in energieverbruik

De slimme meter heeft namelijk ook een P1-poort. Hierop plug je je eigen apparaat in, waardoor je direct inzicht krijgt in je energieverbruik via het display in de woonkamer. Ook als je de slimme meter uitlezing hebt uitgeschakeld, kun je gewoon gebruik maken van de P1-poort. Het aantal geïnstalleerde apparaten op de slimme meter is sinds 2016 flink toegenomen. Hier vind je deze apparaten.

Interesse groeit

Uit een PBL onderzoek (april 2021) blijkt dat interesse voor feedback van het energieverbruik groeit. Tot 2020 hebben al 400 duizend huishoudens een display geïnstalleerd, zo’n 1,2 miljoen huishoudens gebruiken een (gratis) app en 800 duizend gebruikers maken gebruik van een webapplicatie. Daarnaast krijgen ruim 7 miljoen tweemaandelijks een verbruiks- en kostenoverzicht (VKO) per mail toegestuurd. Maar wat levert al dit inzicht dan precies op?

Inzicht leidt tot energiebesparing

Een jaarlijkse besparing van zo’n 4 Petajoule concludeert het PBL. Een display aan de muur levert de meeste besparing op, namelijk 2,2 procent op elektriciteit en bijna 7 procent op gas. Het tweemaandelijkse verbruiksoverzicht (VKO) levert een besparing van 1 procent op gas op. Een app of webapplicaties levert geen (bewijs voor) energiebesparing op. Energie besparen met de slimme meter werkt dus wel, maar je alleen als dit direct zichtbaar is.

Geef een reactie