1026 zonnepanelen zonder subsidie

Zonnepark Mandeveld is het eerste zonnepark dat zonder subsidie wordt gebouwd. Voorheen was het bouwen van een zonnepark alleen mogelijk met externe financiële middelen of een subsidie van de overheid. Het zonnepark Mandeveld financiert de bouw echter door een langdurige energiecontract met een grote energieleverancier. Het is voor het eerst in Nederland dat een zonnepark zonder subsidie van de grond komt. Het platform Zonnepanelendelen, dat via crowdfunding financiële middelen creëert voor zonneparken is trots en ziet potentieel voor nog meer zonne-energie.

Beleggen in zonne-energie

Zonnepanelendelen laat zien dat financiering voor zonne-energie ook op een efficiënte en effectieve manier gestructureerd kan worden. Het systeem dat het platform hanteert biedt obligaties aan van zonprojecten in ruil voor een rendement dat flexibel meebeweegt met de stroomprijs. Deze manier van financiering is speciaal ontwikkelt voor zonne-energieprojecten zonder subsidie. De financiële stabiliteit van de afnemer van stroom is daarom ook een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken voor deze manier van financieren.

Potentie duurzame energie

Dat Zonnepark Mandeveld zonder subsidie van de grond komt is een primeur in de ontwikkeling van duurzame energie. Er is grote potentie voor verdere groei en de verwachting is dat het huidige vermogen aan zonne-energie van 20 gigawatt verder groeit tot 180 gigawatt in 2050. De oprichter van ZonnepanelenDelen, Sven Pluut geeft aan dat dit een belangrijk moment is voor de Nederlandse energietransitie en is blij dat zonne-energie ook in Nederland het niveau heeft bereikt dat het zonder subsidie kan opereren. Daarnaast geeft hij aan dat er een grote rol ligt voor overheden en andere grote organisaties om net zoals bij windenergie, ook voor zonne-energie langlopende stroomcontracten af te sluiten.

Lees meer over zonnepanelen

Bron: ZonnepanelenDelen

  • Jouw feedback
  • 2   2

Geef een reactie