Je energieverbruik

Je energieverbruik is niet iets wat je dagelijks bezig houdt, maar misschien leuk om er op een vrije dag even wat tijd aan te besteden. Gebruik je nog normale lampen? Vervang ze voor LED verlichting. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Daarnaast kan je de stekkers die je niet gebruikt uit de stopcontact halen om sluipverbruik te voorkomen. Je kan ook een bespaarstekker aanschaffen. Een bespaarstekker kost ongeveer 15 euro en plaats je tussen het apparaat en stopcontact. Met de bespaarstekker kan je gemiddeld 250 kWh per jaar besparen en een stap dichterbij een duurzaam leven.

Je energiecontract

Kijk eens naar je energiecontact, heb je al groene stroom? Mocht je nog geen groene stroom hebben stap dan over op groene stroom, dat wordt opgewekt in eigen land.

Batterijen

Gebruik je nog steeds batterijen? Ga dan voor oplaadbare batterijen in plaats van wegwerp batterijen.

Je gasverbruik

Kijk eens naar je gasverbruik, eventueel kan je ook de CO2 van je gas compenseren bij je energieaanbieder. Zo neutraliseer je automatisch de CO2 uitstoot van je gasverbruik. Geen drastische verandering maar beter dan niets. Je kan je ook verdiepen in een warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan. Een offerte aanvragen schaadt niet.

Heb je al een slimme thermostaat voor energiebesparing? Je kan je slimme thermostaat zo instellen dat hij meerdere keren per dag rond tijden dat je weg bent naar 16 graden en in de nacht naar 15 graden kan laten dalen. Een simpele instelling om zo een hoop gas, CO2 uitstoot en geld te besparen. Dit is natuurlijk niet relevant voor de zomer, maar wel handig voor de komende winter.

Afval scheiden

Wist je dat het ongeveer 5 tot 10 jaar duurt om een plastic flesje volledig te laten afbreken door de natuur? Scheid jij je afval al dan ben je natuurlijk al goed bezig. Doe je dit nog niet dan is het de moeite waard je hier eens in te verdiepen. Het kost wat meer tijd, maar met een prullenbak met twee ruimtes kan jij al een steentje bijdragen. Wil je meer weten over afval scheiden op de juiste manier dan zou je daarvoor eens kunnen kijken op de afvalscheidingswijzer.

Zonnepanelen

Mocht je nog geen zonnepanelen hebben verdiep je eens in de aanschaf van zonnepanelen. Een offerte aanvragen is vrijblijvend en met zonnepanelen op je daken of een zonneveld profiteer je van gratis energie.

Water besparen

Conserveer kostbaar water. Van al het water op aarde is slechts 1% drinkbaar voor mensen. Dat is niet veel als je bedenkt dat de wereldbevolking sinds 1960 is verdubbeld. Laat daarom water nooit onnodig stromen bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen. Gebruik eventueel waterbesparende kranen en douchekoppen. Vang regenwater op in de tuin om je planten en gazon mee te besproeien.

Natuurlijk zijn er een hoop andere manieren naar een duurzaam leven en wij zijn benieuwd naar ze allemaal. Wat doe jij om duurzamer te leven? Vertel het ons.

Discussie:

Duurzaam leven

discussieer mee forum

Dossier:

Energiebesparing

dossier

Geef een reactie