Schone panelen met regenwater/

Zonnepanelen zijn het meest effectief als ze blootgesteld worden aan direct zonlicht. Panelen moeten dus schoon zijn. Regen is nu alleen nuttig om het stof en vuil van de zonnepanelen af te spoelen. De zonnecellen wekken dan geen energie op.

Unieke kans met grafeen/

Wetenschappers van de Chinese Ocean University en Yunnan Normal University zagen een kans. Zij maakten een zonnecel die zowel in zonnige als in regenachtige periodes energie oplevert. Als de zon schijnt maakt het paneel gebruik van bestaande technologie. Bij regen maakt het paneel gebruik van een nieuw bestanddeel: grafeen.

regen op zonnepanelen

regen-op-zonnepaneel

Hoe werkt het?/

In de zonnecel is een laag grafeen aangebracht. Daarin zitten negatieve elektroden. In het zout in regenwater zitten positieve ionen. Als regenwater op het oppervlak van een zonnepaneel valt, ontstaat hierdoor een laag met positieve en negatieve energie. Bij die chemische reactie komt elektrische spanning vrij, vergelijkbaar met hoe een batterij werkt.

Conceptfase/

Op dit moment is het onderzoek nog in de conceptfase. De wetenschappers ontwikkelen de technologie verder en hopen dat het een betrouwbare methode wordt om elektriciteit op te wekken. In landen met een bewolkt en regenachtig klimaat kan dat een uitkomst bieden.

Bron: Bright

Hoeveel wekt u op? 

Discussieer mee!

Geef een reactie