Oorsprong salderingsregeling

De salderingsregeling kent haar oorsprong in 2004, waarbij het doel was dat consumenten zonnepanelen gingen installeren. Het startmoment van de energietransitie. Na een aantal wijzigingen in de regeling nam de groei van zonnepanelen echter pas in 2012 een vlucht met een aantal verlengingen van de tijdelijke salderingsregeling als gevolg. Maar de regeling is nu te duur geworden.

Salderingsregeling te duur geworden

Door de gunstige salderingsregeling groeide de productie van zonne-energie en daardoor loopt de overheid steeds meer inkomsten mis uit de energiebelasting. Om deze reden presenteerde de toenmalige minister van Economische Zaken in 2020 een wetsvoorstel om de salderingsregeling te veranderen. Dit werd uiteindelijk het huidige voorstel tot afbouw van de regeling in de periode 2025 tot 2031. Eerder werd een aparte terugleversubsidie getoetst en een afbouw per 2023, maar die haalden de Tweede Kamer niet eens.

Politieke aardverschuiving

In februari van dit jaar werd het inmiddels controversieel geworden wetsvoorstel toch aangenomen in de Tweede Kamer. Zij het, met een nipte meerderheid. Vervolgens was de Eerste Kamer aan zet, maar de beslissing werd over de Provinciale Staten verkiezing heen getild en dat is mogelijk niet zonder gevolgen. Niet geheel onverwacht boekte de partij BoerBurgerBeweging (BBB) een monsterzege. Wat een politieke aardverschuiving betekend, want de BBB stemde in de Tweede Kamer al tegen het wetsvoorstel.

De salderingsregeling: een never ending story

Op 21 maart stelden de leden van de Eerste Kamer schriftelijk kritische vragen over het wetsvoorstel. Rob Jetten zal zich hier binnenkort toch echt over moeten gaan buigen om het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer te loodsen. Gezien de kleine meerderheid waarmee het wetsvoorstel werd aangenomen in de Tweede Kamer en de recente politieke ontwikkelingen kan het maar zo zijn dat het wetsvoorstel het niet haalt en de salderingsregeling wederom overeind blijft.

Meer over de salderingsregeling

Salderingsregeling. Behouden of niet?

Meer nieuws lezen over de salderingsregeling

Geef een reactie