Van Nederland naar Zuid-Afrika en weer terug. Een duurzame wereldreis van ruim 40.000 kilometer met een normale elektrische auto en zonnepanelen. Dat is het ambitieuze plan van Renske en Maarten met hun project: 4x4electric.

Even voorstellen

Maarten van Pel (34) en Renske Cox (32) uit het Brabantse Helvoirt zijn grote liefhebbers van reizen, avontuur en verduurzamen. Samen hebben ze al de nodige ervaring met reizen met de elektrische auto. Zo reed het stel al eerder met hun Tesla model 3 naar Frankrijk (1000 km) en door Scandinavië (6000 km). Voor Maarten en Renske was dit niet genoeg en werd het tijd voor een nog grotere uitdaging: Een wereldreis van 40.000 km met de elektrische auto en zij delen hun grootste avontuur met de hele wereld via het project 4x4electric.

De elektrische auto

En dat alles in een normale elektrische auto. Deze standaard elektrische gezinsauto wordt onderweg opgeladen bij lokale laadstations of via het mobiele zonnepanelenpakket dat Maarten en Renske zelf meenemen. Deze bestaat uit flexibele lichtgewicht zonnepanelen, die de auto DC–DC opladen. Dit betekent dat de gelijkstroom van de zonnepanelen meteen gebruikt wordt en niet eerst omgevormd hoeft te worden naar wisselstroom, zoals bij normale sets zonnepanelen. Een stuk sneller en efficiënter dus! Slapen doen ze in een daktent en hun voedsel bereiden ze middels een inductie kookplaat.

Voorbereiding: Dutch tour

Het is de eerste keer dat er een wereldreis wordt gemaakt met een elektrische auto. En dat vergt natuurlijk de nodige voorbereiding. Zo wordt in juni de laadtechniek van het mobiele zonnepakket nog getest en gaan Renske en Maarten van 29 augustus tot 10 september als pilot een minireis door Nederland maken. Ook wordt de samenwerking gezocht met scholen om zo studenten te betrekken en te inspireren. Zij helpen ook bij het opzetten van een live dashboard die hun verrichtingen tijdens de duurzame wereldreis bijhoudt.

4x4electric is verduurzamen en inspireren

Deze duurzame wereldreis is natuurlijk enorm spannend, maar dat is niet het belangrijkste doel. Het stel wil vooral laten zien dat reizen met de elektrische auto haalbaar én leuk is. Veel mensen denken namelijk dat elektrisch rijden een gedoe is met opladen door de beperkte actieradius. Renske en Maarten gaan dit stigma te lijf met hun project 4x4electric. Onderweg bezoeken zij verschillende duurzame lokale projecten en gaan zij met mensen in gesprek over hun inspiratie om het leven te verduurzamen. Vanaf 2 november begint hun elektrische wereldreis die te volgen is op hun website.

Update 19 juli 2023: 4x4electric bereikt kaapstad

4X4ELECTRIC kaart

Bron: 4x4electric

4 reacties op “4x4electric: Een wereldreis met de elektrische auto”

 1. Andre Dickmann

  Hallo Maarten en Renske Veel succes gewenst. Ik ben benieuwd naar jullie flexibele lichtgewicht zonnepanelen, die de auto DC–DC opladen. Hebben jullie die zelf ontwikkeld? Ik vermoed dat veel ev bezitters er een op campingvakantie zouden willen meenemen. Krijg je de batterij vol na een zonnige (rust) dag? Groetjes André

 2. Mia

  Goedemiddag Maarten! Oh, wat leuk! Ik ga het zeker volgen! Bedankt voor je reactie. Groetjes, Mia

 3. Maarten van Pel

  Goedemiddag Mia, er komt zeker een livefeed! We zijn nu nog druk bezig met de voorbereidingen, maar als we eenmaal vertrokken zijn gaan we allerlei informatie delen zoals batterij conditie en bijvoorbeeld wat wind doet met de range. Mvg, Maarten

 4. Mia

  Wat gaaf!! Lijkt me echt leuk om dit te kunnen volgen. Komt er een livefeed? Ik zie nu alleen dashboardpagina…

Geef een reactie