Alleen waterstofauto's en elektrische auto's

Ten opzichte van vorig jaar moet de Co2-uitstoot van auto’s 55% minder zijn en voor bussen moet de uitstoot gehalveerd zijn. De Europese Commissie, het Europese Parlement en de Europese Raad zijn voorlopig overeengekomen dat alle nieuw geproduceerde personenauto’s en bestelbussen vanaf 2035 geen Co2 meer mogen uitstoten. Dus er mogen geen nieuwe auto’s en bussen gemaakt worden die op diesel of benzine rijden. Alleen nieuwe auto’s die uitstootvrij zijn en dus die elektrisch of op waterstof rijden zijn dan nog toegestaan. Daarnaast ontvangen autofabrikanten tot 2035 bonussen om emissievrije auto's te produceren in de hoop de transitie te bespoedigen.

Uitzondering luxe merken

Voor autofabrikanten, zoals Ferrari en Lamborghini, die minder dan 10.000 auto's of 20.000 bestelbussen per jaar maken komt er een uitzondering. Deze autofabrikanten krijgen een vrijstelling om in de periode 2030-2035 ook nog auto's met een verbrandingsmotor te maken. Daarna geldt de uitzondering alleen nog voor fabrikanten die minder dan 1000 voertuigen per jaar produceren. De verwachting is dat emissievrije auto’s door deze regeling goedkoper worden en de tweedehandse markt voor elektrische auto's groeit. Energieneutraal rijden wordt daardoor betaalbaarder en toegankelijker voor iedereen..

Geen verbod op fossiel rijden

Het verbod op het produceren van elektrische auto's betekent niet dat je na 2035 niet meer in je fossiele bolide mag rijden. Er komt namelijk geen verbod op het rijden in een auto met een verbrandingsmotor. De nieuwe regeling zorgt er echter wel voor dat het aanbod in nieuwe en tweedehandse benzine- en dieselauto's langzaam uitdooft. Ook zal een autobezitter eerder geneigd zijn al voor 2035 over te stappen naar elektrisch rijden, als zijn huidige fossiele brandstofauto aan vervanging toe is.

Meer over elektrisch rijden

Hoe schoon is elektrisch rijden?

Meer nieuws over elektrisch rijden

Andere bekeken ook

Elektrisch rijden

Subsidie elektrische auto

Geef een reactie